fbpx

Ježiškovi

Bolo by krásne, Ježiško, keby bol o učiteľstvo taký záujem, že by sa na pedagogické fakulty robil podobný výber ako na astronautov či pilotov stíhačiek. Bolo by krásne, keby najväčším snom detí bolo stať sa učiteľom.


Stĺpčeky o vzdelávaní pripravujeme v partnerstve s Komenského inštitútom.

Milý Ježiško,

viem, že Ti väčšinou píšu deti, ale fakt je, že ja už neviem, na koho sa obrátiť. Dospelí a zodpovední zatiaľ príliš nerozumejú mojim želaniam, väčšinou mám pocit, že ma ani nepočúvajú, hoci všetci tvrdia, že máme spoločný cieľ – lepšiu budúcnosť pre naše deti.

Ježiško, mám zvláštne prianie. Chcela by som, aby sa učitelia stali celebritami. Alebo, ako sa dnes hovorí, influencermi. Len si to predstav, Ježiško – Instagram a YouTube plný videí s nastajlovanými, usmievajúcimi sa učiteľmi, ktorí deťom a mladým ponúkajú tie najpodnetnejšie myšlienky tohto sveta. A diváci klikajú a lajkujú ako diví. A hlavne – počúvajú s otvorenými ústami.

Chcela by som, aby vstupenky na hodiny najlepších učiteľov boli vypredané mesiace dopredu. Aby si ľudia otvárali médiá kvôli tomu, že si tam prečítajú rozhovor s ďalším neskutočne inšpiratívnym učiteľom.

Chcela by som, aby školy viedli neľútostný boj o tých najlepších učiteľov. Aby sme si pri podpisovaní pracovných zmlúv mohli klásť tie najbizarnejšie podmienky – ja napríklad som skromná: rada by som učila v útulných knižniciach, z ktorých by sme sa pri peknom počasí mohli presunúť francúzskymi oknami na terasu a odtiaľ trebárs do blízkeho lesa. Obedujem výhradne ekologicky dopestovanú, vegetariánsku stravu, ďakujem pekne.

Ježiško, nebolo by pekné, keby správy začínali reportážami o tom, ako hlavy štátov a popredných svetových organizácií prijímajú významných učiteľov, so záujmom počúvajú ich postrehy z vyučovania a vzápätí po skončení schôdzky prijímajú rozhodnutia, ktoré vyriešia tie nedostatky, ktoré učitelia pri vzdelávaní postrehli?

Bolo by krásne, Ježiško, keby bol o učiteľstvo taký záujem, že by sa na pedagogické fakulty robil podobný výber ako na astronautov či pilotov stíhačiek. Bolo by krásne, keby najväčším snom detí bolo stať sa učiteľom.

Dojalo by ma, Ježiško, keby sa učitelia, ktorí dokážu vyviesť z problémov deti z vylúčených komunít či rozvíjať potenciál detí s postihnutím, ocitli na stránkach učebníc z dejepisu. A ty, Ježiško, s konexiami tam hore, by si sa mohol postarať, aby boli vyhlásení za svätých.

Že sú moje želania sebecké a povrchné? Vôbec nie, a vlastne nie sú ani tak o mne. Ježiško, táto spoločnosť nutne potrebuje, aby sa vzdelanie stalo modlou, tou najvyššou hodnotou a záujmom všetkých. Už včera bolo neskoro.

Milý Ježiško, fakt sme s kolegami poslúchali. Teraz netrpezlivo čakáme a vopred ďakujeme.

Profil autora:

Stredoškolská učiteľka, ktorá rada hľadá odpovede na otázky, súvisiace so vzdelávaním. Baví ju uvažovať s skúmať, čo pri učení (ne)funguje a prečo. Svoje úvahy a nápady overuje v praxi a ak sú použiteľné, rada ich posunie ďalej. Je absolventkou a mentorkou Komenského inštitútu a okrem pedagogiky sú jej vášňou knihy, amatérske divadlo a kráčanie.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner