fbpx
Spiritualita

Ako využiť, čo nám COVID priniesol? Zistíte na novom kurze Sokratovho inštitútu

Pandémia koronavírusu mnohým z nás obrátila život naruby. Na rok sme úplne zmenili zažité vzorce fungovania, denný režim sa nám úplne otočil, niektorí, žiaľ, prišli o prácu, iným poodhalil, že chcú žiť inak. Sokratov inštitút prichádza s kurzom Za obzor, ktorý vás má nasmerovať, ako toto všetko zužitkovať pre lepšiu budúcnosť.


„Pandémia je jednou z veľkých výziev posledného desaťročia. Dokonca sa hovorí o „generácii C“ (generácii Covidu), čiže deťoch, ktoré budú najviac ovplyvnené spoločenskými dôsledkami pandémie. Neistotou, zmenami životného štýlu, akýmsi varovaním pred ešte väčšími krízami,” hovorí facilitátor a tréner Dušan Ondrušek.

Niektorí si počas krízy oddýchli, mnohí museli naopak zniesť vysoké úrovne stresu. Či už pre strach o svojich blízkych, alebo ich stratu, finančnú neistotu alebo náročné prepájanie práce z domu so starostlivosťou o rodinu. „Z psychologického hľadiska patrí podľa odborníkov súčasná pandémia medzi najväčšie hrozby pre duševné zdravie od II. svetovej vojny. Mnoho ľudí stratilo svojich blízkych, alebo prišli o zamestnanie,” hovoria psychológovia Sylvia Ondrisová a Matúš Bakyta.

FOTO – Archív SI

Práve dlhodobý stres a napätie môže ľudí priviesť až do vyhorenia. “Vyhorenie hrozí asi každému, kto tento stres nedostatočne kompenzuje, napríklad aktívnym oddychom, vzťahmi, dostatkom spánku,“ upozorňuje Bakyta.

Kríza ako príležitosť

Okrem negatív však aj pandémia priniesla pozitíva. Otvorila otázku o kvalite života, o hodnotách, ktoré sú podstatné, o tom, či sme schopní obmedziť konzum a ako byť solidárnejší na lokálnej aj globálnej úrovni. “Zatiaľ ich ale až tak nevnímame,“ myslí si Ondrušek.

“Pre časť ľudí to naozaj môže byť aj príležitosť spraviť zmenu, ku ktorej by sa inak neodhodlali. Ak vieme nájsť niečo konkrétne, čo sme si v danom období pochvaľovali, je užitočné si to podržať ako nový návyk,“ hovorí psychoterapeutka Ondrisová.

Pre tých, ktorí chcú nový začiatok po odoznení pandémie použiť na rozvoj a možno aj nový začiatok pripravil Sokratov inštitút nový sebarozvojový kurz Za obzor. Ten je určený pre ľudí nad 30 rokov, ktorí chcú nadviazať na pozitíva, ktoré priniesla pandémia a s odborníkmi zistiť, ako ich využiť vo svoj prospech.

FOTO – Archív SI

„V spoločnosti skúsených lektorov sa s odstupom pozrú na svoje životné priority, posilnia si mäkké zručnosti a tiež nadviažu kontakty s inšpiratívnymi ľuďmi.  Možno objavia aj nové životné smerovanie,“ vraví koordinátorka programu Sokratov inštitút Jana Ďaďová.

Sebarozvoj na Zaježovej

Účastníci teda budú mať príležitosť od odborníkov sa dozvedieť napríklad o tom, ako cieľavedomo budovať pozitívnu budúcnosť. Kurz je tiež výbornou príležitosťou vyjsť z rutiny. Odohrávať sa totiž bude v legendárnej Zaježovej, kde účastníci budú žiť uprostred prírody a v súlade s ňou.

„Cieľom je pracovať tak, aby sa všetci zároveň nabili energiou. Ponúkneme vegetariánsku stravu, ktorá možno inšpiruje objavnými receptami, budeme tiež fyzicky pracovať, ale, samozrejme, v prvom rade sa vzdelávať. To všetko v atmosfére, kde si účastníci dokonale prečistia hlavu,“ dodáva Jana Ďaďová.

FOTO – Archív SI

Dokopy 5 workshopov sa bude venovať aktuálnym a užitočným témam, napríklad vyhoreniu, riešeniu konfliktov, či zdokonaľovaniu sebaprezentačných zručností. To všetko sa bude diať v spoločnosti ľudí z rôznych profesijných oblastí z celého Slovenska. Medzi prvými prihlásenými nájdete ľudí z biznisu, ale aj lekárku či vedca.

Kurz je upravenou verziou ročného vzdelávacieho programu pre mladých ľudí Sokratov inštitút, ktorý na Slovensku organizácia Živica koordinuje už 7. rok. “Na Za obzor sa môžu prihlásiť ľudia nad 30 rokov, pričom má menej workshopov a nie je počas neho povinné robiť vlastný študentský projekt,“ vysvetľuje Ďaďová. Sokratov inštitút týmto tiež využil pandemickú krízu a vyhovel mnohým záujemcom, ktorí si takúto formu štúdia pýtali.

Prihlášky spolu s motivačnými listami môžete posielať do 31. mája. Podrobnosti nájdete na  webe Sokratovho inštitútu.

Profil autora:

Vyštudovala Filozofickú fakultu UK, odbor história a slovenský jazyk a literatúra. Vyše 20 rokov pracuje v médiách, za svoju žurnalistickú prácu získala niekoľko novinárskych cien od Literárneho fondu a Slovenského syndikátu novinárov. Zaujíma ju komunálna politika, aktivity samospráv, komunitný život a kultúra.

Názory

Vlad Jackovyj

Výnimočný dátum nielen pre Ukrajincov, ale aj pre Slovákov

Začiatkom marca si pripomíname 210. výročie narodenia ukrajinského básnika Tarasa Ševčenka, ktorého spájalo neobyčajné priateľstvo s Pavlom Jozefom Šafárikom.

Kristína Červeňáková

Bála som sa vrátiť do ambulancie, dodnes ma z toho mrazí

Prečítala som si vyjadrenie novinárky Zuzany Kovačič Hanzelovej o jej rozhodnutí stiahnuť sa z nahrávania politických rozhovorov pre neutíchajúce vyhrážky a útoky. Myslím si, že v jej situácii by som učinila rovnako. Útoky na ženy novinárky pribúdajú a sú čoraz vyhrotenejšie, odstrašujúcejšie a ohrozujúcejšie. Aj keď sa politickým témam nevenujem, pred pár mesiacmi som sa ocitla v nepríjemnej situácii, a to v ordinácii lekára.

marie-stracenska
Marie Stracenská

Skúškou zo základov štátu a práva by mali prejsť všetci

Skúšku zo základov štátu a práva som robila veľmi dávno. Učili sme sa na ňu viacerí, navzájom sa pýtali a odpovedali, no aj tak sme sa potom priamo na mieste báli. Dopadla dobre, na prvý termín, myslím, že skúšajúci bol pomerne benevolentný.

Bianka Mária Bálintová

Na tichom proteste sme sa vraj tvárili, že bojujeme za slobodu médií

Stojíme na Námestí slobody, v rukách držíme transparenty a pred Úradom vlády sa pomaly začína tichý protest. Predchádzalo mu odoslanie otvoreného listu premiérovi Robertovi Ficovi a predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu. „Vyjadrujeme nesúhlas s poslednými vyjadreniami premiéra Roberta Fica a iných predstaviteľov vlády na adresu novinárov. Nesúhlasíme s tým, že na úrad vlády nechcú pustiť konkrétne médiá,“ hovorí jedna z organizátoriek protestu. Premiér sa totiž rozhodol, že si bude medzi médiami vyberať podľa toho, ktoré mu vyhovujú. Za konflikt medzi dvoma politikmi zaplatili novinári, ktorým predseda Národnej rady obmedzil možnosti nahrávať či vysielať živé vstupy v parlamente.

Mária Sendecká

Zachytávajú dažďovú vodu, no nie všetci ju využívajú

V rámci programu Zelená škola, ktorý realizuje CEEV Živica, sme navštívili viacero škôl. Jednou z nich bola aj taká, ktorá sa rozhodla zadržiavať vodu a kosiť trávniky menej. Ako to dopadlo?

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner