fbpx
Enviro

Internet spotrebuje toľko elektrickej energie ako Irán. Ako šetriť online emisiami?

Už rok necestujeme na konferencie, nestretávame sa na osobných poradách s kolegami a všetku prácu, ktorú je možné vykonávať cez internet, robíme z bezpečia domova. Kým sa vďaka tomu znížili emisie skleníkových plynov, ktoré sme vypúšťali počas cestovania na stretnutia, emisie skryté za prevádzkou internetu a prenosu dát vzrástli.


Podľa vedeckého časopisu Nature v roku 2020 klesli celosvetové emisie skleníkových plynov o 6,4 percent. Pred pandémiou sa na celom svete z domu vykonávalo osem percent zamestnaní, pričom potenciál na prácu z domu malo až dvadsať percent. V Európe sa dokonca až štyridsaťpäť percent zamestnaní mohlo vykonávať z domu. Ak by teda aj po skončení krízy ostalo viac ľudí pracovať z domu minimálne niekoľko dní do týždňa, vedeli by sme pomerne zásadne znížiť uhlíkovú stopu v tejto oblasti.

Okrem nutnosti dochádzania by sa ušetrili napríklad aj kancelárske miesta. To znamená, že by nebolo potrebné stavať a prevádzkovať toľko budov. Mestá by sa nemuseli rozširovať do okolitej krajiny, kde sa často stavia na úrodnej pôde. Netreba si ale myslieť, že internet funguje ako perpetuum mobile. Ten na svoju prevádzku potrebuje energiu a materiály, ktoré so sebou nesú svoju vlastnú uhlíkovú stopu.

Rozdiel robí množstvo dát

Rozdiely medzi konferenciami alebo stretnutiami, ktoré sa konajú naživo a tými, ktoré sú online môžu byť až deväťdesiat percentné. Samozrejme to závisí od toho, ako ďaleko musia účastníci stretnutia cestovať, aký spôsob dopravy zvolia, ako je vybavená budova, kde sa stretnutie koná. V zásade platí, že čím väčšia vzdialenosť, o to výhodnejšie je online riešenie. To platí aj pre financie.

Vedci porovnávali napríklad spoluprácu tímov v americkom Dallase a švédskom Štokholme. Výsledkom bolo, že keby sa tímy stretávali počas trvania projektu osobne, ich uhlíková stopa by bola 170-krát vyššia ako pri online prevedení.

Photo by Dylan Ferreira on Unsplash

No ani spotreba energií pri práci doma nie je nulová. Podľa vedeckého časopisu Nature spotrebuje internet toľko elektrickej energie, ako napríklad Irán. To je jedno percento celkovej svetovej spotreby. Ak ku nemu pripočítame aj telekomunikácie či televíziu, dostaneme sa na zhruba dve percentá.

Uhlíková stopa zanechaná po používaní internetu závisí od veľkosti dát, ktoré prenášame. Čím viac dát prenášame, tým vyššia je spotreba energií. To znamená, že ak napríklad pracujeme offline s textami alebo tabuľkami, naša spotreba je nižšia, ako keď denne absolvujeme niekoľko hodín videohovorov. Rozdiel nastáva takisto medzi tým, v akej kvalite je hovor prenášaný. Ak ide len o zvuk bez kamery, vyprodukovaných je o deväťdesiatšesť percent menej emisií skleníkových plynov, ako pri používaní kamery počas celej doby hovoru.

Nižšie rozlíšenie, nižšie emisie

Americká webová stránka Sciencedaily poznamenáva, že rozdiel vie urobiť aj nastavenie kvality prenášaného videa. Ak prenášame obraz v nízkom rozlíšení, napríklad pri pozeraní seriálov na online streamovacích platformách, znižujeme emisie zo spotreby energií až o osemdesiatšesť percent ako pri vysokom rozlíšení. Keď tieto údaje porovnáme s priemernými údajmi o doprave, hodinový videohovor s ultra vysokým rozlíšením videa je porovnateľný s emisiami z jazdy dvadsiatich troch kilometrov autom. Rozhodne nemá zmysel cestovať do kancelárie, aby sme sa tam pripojili na online konferenciu.

Zhruba deväťdesiat percent spotreby energie počas videokonferencie tvorí práve prenášanie dát, čiže samotná prevádzka našich spotrebičov zodpovedá len za desať percent z nich. Je preto dôležité zvážiť, aké dáta je nutné prenášať. Či je potrebné mať celý čas zapnutú kameru, či musíme preposielať množstvo verzií dokumentov v prílohách emailu a či potrebujeme zdieľať každú našu aktivitu na sociálnych sieťach.

Emisie vyprodukované internetom by sme mohli obmedziť už len tým, ak by sme prestali posielať emaily s poďakovaním. Podľa spravodajského portálu BBC ak by každý dospelý človek vo Veľkej Británii poslal o jeden email s poďakovaním menej, mohlo by to ročne ušetriť viac ako šestnásť tisíc ton uhlíka, čo by sme mohli prirovnať k vyradeniu viac ako troch tisíc naftových automobilov z ciest.

K ďalším efektívnym činnostiam, ktorými môžeme jednoducho šetriť digitálnymi emisiami je poslanie internetových odkazov na zdieľané úložisko, namiesto príloh. Neodosielať správy zbytočne viacerým príjemcom a vypínať všetko, čo práve nepoužívame. Samozrejme, dôležité je aj kupovať efektívne spotrebiče s najnižšou spotrebou, ktoré vydržia čo najdlhšie.

Už pri čítaní tohto článku sa môžeme zamyslieť nad tým, koľko kariet máme práve otvorených vo webovom prehliadači, koľko nepotrebných emailov sa nachádza v našich emailových schránkach a aký podcast sa nám prehráva v pozadí. Každé jedno kliknutie na internete je dôležité, preto ním neplytvajme.

dve-percenta-labut

Profil autora:

Vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Komenského v Bratislave. Bola aktivistkou za práva zvierat v organizácii Humánny Pokrok a tiež redaktorkou online magazínu Romano fórum. Spravuje sociálne siete mimovládnej organizácii Živica. Pochádza z malého mesta, kde organizuje výmeny oblečenia. Je spoluzakladateľkou instagramovej platformy Na skládke, na ktorej sa venuje klimatickým a zvieracoprávnym témam. Knihomoľka, ktorá má záľubu v cestnej cyklistike.

Názory

Vlad Jackovyj

Výnimočný dátum nielen pre Ukrajincov, ale aj pre Slovákov

Začiatkom marca si pripomíname 210. výročie narodenia ukrajinského básnika Tarasa Ševčenka, ktorého spájalo neobyčajné priateľstvo s Pavlom Jozefom Šafárikom.

Kristína Červeňáková

Bála som sa vrátiť do ambulancie, dodnes ma z toho mrazí

Prečítala som si vyjadrenie novinárky Zuzany Kovačič Hanzelovej o jej rozhodnutí stiahnuť sa z nahrávania politických rozhovorov pre neutíchajúce vyhrážky a útoky. Myslím si, že v jej situácii by som učinila rovnako. Útoky na ženy novinárky pribúdajú a sú čoraz vyhrotenejšie, odstrašujúcejšie a ohrozujúcejšie. Aj keď sa politickým témam nevenujem, pred pár mesiacmi som sa ocitla v nepríjemnej situácii, a to v ordinácii lekára.

marie-stracenska
Marie Stracenská

Skúškou zo základov štátu a práva by mali prejsť všetci

Skúšku zo základov štátu a práva som robila veľmi dávno. Učili sme sa na ňu viacerí, navzájom sa pýtali a odpovedali, no aj tak sme sa potom priamo na mieste báli. Dopadla dobre, na prvý termín, myslím, že skúšajúci bol pomerne benevolentný.

Bianka Mária Bálintová

Na tichom proteste sme sa vraj tvárili, že bojujeme za slobodu médií

Stojíme na Námestí slobody, v rukách držíme transparenty a pred Úradom vlády sa pomaly začína tichý protest. Predchádzalo mu odoslanie otvoreného listu premiérovi Robertovi Ficovi a predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu. „Vyjadrujeme nesúhlas s poslednými vyjadreniami premiéra Roberta Fica a iných predstaviteľov vlády na adresu novinárov. Nesúhlasíme s tým, že na úrad vlády nechcú pustiť konkrétne médiá,“ hovorí jedna z organizátoriek protestu. Premiér sa totiž rozhodol, že si bude medzi médiami vyberať podľa toho, ktoré mu vyhovujú. Za konflikt medzi dvoma politikmi zaplatili novinári, ktorým predseda Národnej rady obmedzil možnosti nahrávať či vysielať živé vstupy v parlamente.

Mária Sendecká

Zachytávajú dažďovú vodu, no nie všetci ju využívajú

V rámci programu Zelená škola, ktorý realizuje CEEV Živica, sme navštívili viacero škôl. Jednou z nich bola aj taká, ktorá sa rozhodla zadržiavať vodu a kosiť trávniky menej. Ako to dopadlo?

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner