fbpx
Enviro

Koronavírus posadil ľudí na bicykle, ako bicyklovať aj v nepriaznivom počasí?

Od vypuknutia pandémie sme mohli pozorovať zvýšený záujem o cyklistiku. Cyklistické chodníky v mestách ožili. Popularitu bicyklovania potvrdila aj septembrová kampaň Do školy na bicykli, keď do slovenských škôl prišlo na bicykli rekordných takmer 50-tisíc žiakov. Ako však vyzerali cyklotrasy počas zimy?


V iných krajinách ako Dánsko, Holandsko či Fínsko je cyklistika považovaná za celoročný spôsob dopravy. Naopak na Slovensku sa mnohí z nás rozhodnú zavesiť bicykel na klinec a prečkať zimné obdobie. V ankete o cyklodoprave v Bratislave menej ako polovica cyklistov uviedla, že jazdí na bicykli za akékoľvek počasia. Prieskum bol však uskutočnený pred pár rokmi, keď ešte nebola pandémia koronavírusu.

Počas karantény si množstvo ľudí rozhodlo svoju záľubu v bicyklovaní premostiť aj do formy dopravy, aby sa tak vyhli riziku nákazy koronavírusom napríklad v mestskej hromadnej doprave. Bicykel začali využívať na cestu do práce, školy či na nákup. Neodradilo ich však zhoršujúce sa počasie?

Telo zahreje pohyb, základom sú rukavice

Dan Kollár zo združenia Cyklokoalície hovorí, že cyklistika v zime sa od zvyšku roka veľmi nelíši: „Bicyklovania v zime sa netreba nejak veľmi báť, nie je veľmi odlišné od bicyklovania v inom období. Samozrejme, že keď je veľká zima, tak sa človek viac oblečie, ale to platí aj pri akomkoľvek inom pohybe, napríklad chôdzi.”

Photo by Iris on Unsplash

Riziko nehody na bicykli, nielen počas zimného obdobia, znižujú okrem povinnej výbavy, ako osvetlenie či dobré brzdy aj blatníky, terénnejšie plášte a menej nafúknuté kolesá.

Rovnako by sme sa mali vyzbrojiť aj hrubším oblečením, termoprádlom a hrubými ponožkami. Dobrým tipom sú aj nepremokavé návleky na topánky a nohavice, ktoré zabránia premoknutiu a nemusíme sa potom prezliekať. Najdôležitejším odevom, na ktorý by sme pred sadnutím na bicykel nemali zabudnúť sú rukavice a poprípade okuliare, aby sme predišli nepríjemnému snehu alebo dažďu.

V  mestách ako Kodaň je infraštruktúra ciest prispôsobená pomalej a pohodlnej jazde, pri ktorej sa človek nespotí a z toho dôvodu sa nemusí v práci prezliekať. Premyslenú infraštruktúru ciest si vyskúšal Dan na vlastnej koži, počas svojho pobytu vo Fínsku.

Pozrite sa, ako sa bicykluje vo Fínskom Oulu počas zimy.

„Neplatí, čím väčšia zima, tým sa horšie bicykluje. Najhoršie sú teploty okolo nuly, keď sa tvorí námraza a sneh sa roztopí a namrzne. V severnejších krajinách s trvalou snehovou pokrývkou je bicyklovanie celkom komfortné a bezpečné aj po snehu. Výborným príkladom je Kodaň, kde sa teploty pohybujú okolo nuly a napriek tomu tak ostáva jazdiť tri štvrtiny cyklistov a to je práve dôsledkom správnej údržby cyklotrás,” vysvetľuje Dan.

Kľúčová je údržba

Profesorky Angela Francke a Julia Dienel z Technickej výskumnej univerzity v Drážďanoch presadzujú názor, že práve údržba na cyklotrasách má pozitívny a významný vplyv na ochotu bicyklovať v zime. S týmto presvedčením súhlasí aj Dan, ktorý si počas svojho pôsobenia vo Fínsku okrem množstva cyklistov, všimol aj viacero rozdielov v úprave slovenských a fínskych ciest.

Najzásadnejším z nich bolo posypovanie ciest soľou. Zatiaľ čo, na Slovensku posypujeme cesty soľou vo veľkých množstvách, čo je nepriaznivé jednak pre životné prostredie, ale aj topánky a samotné bicykle, ktoré môžu začať hrdzavieť. Oveľa vhodnejším spôsobom je ten, ktorý praktizujú napríklad vo Fínsku. Komunikácie postrekujú slaným roztokom, ktorý funguje priamo a stačí naňho len štvrtina soli.

„Je zaujímavosťou, ako tie Fínske mestá navrhujú cyklotrasy už s tým, že sa tam ráta so zimnou údržbou a to sú hlavne dva faktory: odtekanie vody, ktorú je treba čo najskôr dostať z cyklotrasy, aby tam opätovne nezamrzla a ďalšia vec je priechodnosť pre údržbové vozidlá,“  konštatuje Dan. Okrem priateľskej infraštruktúry cyklistom vedia pomôcť aj ich zamestnávatelia. Najdôležitejšie je zamestnancom pripraviť bezpečné miesto na uloženie bicykla, ideálne niekde pod strechou a prípadne miesto na prezlečenie, či odloženie oblečenia.

Aj keď jazda na bicykli v chladnom období nemusí byť lákadlom pre každého, nie je dôvod, aby sme sa jej báli. Ak sa odhodláme sadnúť na bicykel aj v nižších teplotách,  podporíme naše zdravie a rovnako nezväčšíme uhlíkovú stopu.

dve-percenta-labut

Profil autora:

Vyštudovala žurnalistiku na Univerzite Komenského v Bratislave. Bola aktivistkou za práva zvierat v organizácii Humánny Pokrok. Je tiež redaktorkou online magazínu Romano fórum. Pochádza z malého mesta Sabinov, kde organizuje výmeny oblečenia. Je spoluzakladateľkou instagramovej platformy Na skládke, na ktorej sa venuje klimatickým a zvieracoprávnym témam.

Názory

Vlad Jackovyj

Výnimočný dátum nielen pre Ukrajincov, ale aj pre Slovákov

Začiatkom marca si pripomíname 210. výročie narodenia ukrajinského básnika Tarasa Ševčenka, ktorého spájalo neobyčajné priateľstvo s Pavlom Jozefom Šafárikom.

Kristína Červeňáková

Bála som sa vrátiť do ambulancie, dodnes ma z toho mrazí

Prečítala som si vyjadrenie novinárky Zuzany Kovačič Hanzelovej o jej rozhodnutí stiahnuť sa z nahrávania politických rozhovorov pre neutíchajúce vyhrážky a útoky. Myslím si, že v jej situácii by som učinila rovnako. Útoky na ženy novinárky pribúdajú a sú čoraz vyhrotenejšie, odstrašujúcejšie a ohrozujúcejšie. Aj keď sa politickým témam nevenujem, pred pár mesiacmi som sa ocitla v nepríjemnej situácii, a to v ordinácii lekára.

marie-stracenska
Marie Stracenská

Skúškou zo základov štátu a práva by mali prejsť všetci

Skúšku zo základov štátu a práva som robila veľmi dávno. Učili sme sa na ňu viacerí, navzájom sa pýtali a odpovedali, no aj tak sme sa potom priamo na mieste báli. Dopadla dobre, na prvý termín, myslím, že skúšajúci bol pomerne benevolentný.

Bianka Mária Bálintová

Na tichom proteste sme sa vraj tvárili, že bojujeme za slobodu médií

Stojíme na Námestí slobody, v rukách držíme transparenty a pred Úradom vlády sa pomaly začína tichý protest. Predchádzalo mu odoslanie otvoreného listu premiérovi Robertovi Ficovi a predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu. „Vyjadrujeme nesúhlas s poslednými vyjadreniami premiéra Roberta Fica a iných predstaviteľov vlády na adresu novinárov. Nesúhlasíme s tým, že na úrad vlády nechcú pustiť konkrétne médiá,“ hovorí jedna z organizátoriek protestu. Premiér sa totiž rozhodol, že si bude medzi médiami vyberať podľa toho, ktoré mu vyhovujú. Za konflikt medzi dvoma politikmi zaplatili novinári, ktorým predseda Národnej rady obmedzil možnosti nahrávať či vysielať živé vstupy v parlamente.

Mária Sendecká

Zachytávajú dažďovú vodu, no nie všetci ju využívajú

V rámci programu Zelená škola, ktorý realizuje CEEV Živica, sme navštívili viacero škôl. Jednou z nich bola aj taká, ktorá sa rozhodla zadržiavať vodu a kosiť trávniky menej. Ako to dopadlo?

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner