fbpx
Spoločnosť
red

Top 10 najčítanejších článkov za rok 2019

V roku 2019 sme sa opäť venovali problematike odpadu, jeho recyklácii a predchádzaniu jeho vzniku, ale tak isto sme sa pozreli na oblasť školstva a priniesli unikátne reportáže zo špičkových škôl. Čo sa vám najviac páčilo?

Prinášame vám zoznam najčítanejších desiatich článkov z roku 2019. Poradie sme zostavili na základe údajov o počte návštev stránky z google analytics. Pozrite sa, či vám nič neušlo.

10. Reportáž zo života komunitnej malotriednej školy, ktorá deti učí samostatnosti

Ako je možné vzdelávať naraz deti z prvých štyroch ročníkov základnej školy? V čom je to pre deti prospešné? V rámci cyklu reportáží o výnimočných učiteľoch a vzdelávacích inštitúciách Ako sa učí Slovensko? sme sa pozreli do výnimočnej malotriednej komunitnej školy uprostred slovenských lazov, kde s chodom pomáhajú aj samotní rodičia.

9. Stĺpček o syndróme AD, ktorým sa nakazili deti aj učitelia

„AD sú nakazení aj niektorí pedagógovia. Vírus Andreja Danka chytili aj tí, od ktorých právom očakávame, že budú voči nemu zaočkovaní.“

Píše v stĺpčeku Juraj Hipš.

8. Ako učí Učiteľ Slovenska? Peter Pallo pracuje so svojimi druhákmi pomocou bádania aj počítača

V rámci série reportáží Ako sa učí Slovensko? sme priniesli aj príbeh Učiteľa Slovenska 2019 Petra Palla, ktorý druhákov na ceste za Jankom Hraškom naučil písmeno „a“, aj GPS súradnice.

7. Je slušnosť dnes ešte vôbec v móde? Opýtali sme sa odborníčky na etiketu

Etiketa a slušné správanie by nemalo byť len o tom, akú vidličku používať na ktorý chod alebo koho pustiť do dverí ako prvého. Napriek tomu politici nemajú záujem sa dobrým mravom príliš učiť, hovorí odborníčka na etiketu a protokol KATARÍNA DIKOVÁ STRÝČKOVÁ. A pritom práve slušnosť je podľa nej návod na dobrý život. Čítajte viac v rozhovore, ktorý vznikol po jej vystúpení na TEDxBratislavaWomen.

6. Zakladateľka veľkej jazykovej školy hovorí, prečo majú slovenské deti problém s angličtinou

Decká, ktoré sa x rokov učia angličtinu a poriadne ju nevedia, majú pocit, že sú sprosté, alebo naopak, naučia sa zvaliť vinu na iných. Neviem anglicky, lebo som nemal dobrého učiteľa, hovorí KLAUDIA BEDNÁROVÁ, zakladateľka jazykovej školy the Bridge – English Language Centre KLAUDIA BEDNÁROVÁ. Prečo podľa nej nie je dobré učiť cudzí jazyk už malé deti a prečo je dôležitá aj gramatika?

5. Má ADHD a pracuje s deťmi, ktoré ho majú tiež. Ako k nim pristupovať najlepšie a prečo to nie všetci učitelia zvládajú?

Radovan Kyrinovič je vyštudovaný psychológ. Pracuje s deťmi s ADHD, ktoré sám tiež má. Hovorí, že túto poruchu mnohí vnímajú nesprávne a s pár praktickými tipmi sa s ňou dá dobre fungovať. A to chce naučiť učiteľov v rámci svojho projektu na Komenského inštitúte.

4. Smartfóny skrývajú často aj príbehy ľudského utrpenia a zlého správania ku životnému prostrediu. Pozreli sme sa na najvypuklejšie z nich

Ťažké kovy zbierajú holými rukami, v továrňach pracujú v extrémnych podmienkach a na smetiskách neodborne a nebezpečne rozoberajú to, čo sa už ľuďom zdá nepotrebné. Aké príbehy sa skrývajú za našimi novými smartfónmi?

3. Má byť školská inšpekcia dôvodom pre strach? A máme na Slovensku dobré školy? Opýtali sme sa hlavnej školskej inšpektorky

Väčšina učiteľov je voči hodnoteniu školskej inšpekcie ľahostajná, je to prevládajúci stav v našej spoločnosti, hovorí hlavná školská inšpektorka VIERA KALMÁROVÁ. Ako vie inšpekcia škole pomôcť sa zlepšiť? Čo robiť v prípade, že je na škole šikana? Môže inšpekcia nariadiť prepustenie učiteľa, ktorý napríklad sympatizuje s nacizmom? Čítajte v exkluzívnom rozhovore.

2. Horana žije skromným životom na lazoch. Boli sme sa za ňou pozrieť a porozprávať sa o tom, aké názory zastáva jej podobná alternatívna komunita

V 22 rokoch odišla žiť na lazy tradičným, skromným spôsobom života. Živí sa predajom ručne robených drevených výrobkov a vlastným hospodárstvom, deti vzdeláva doma. Kým veľká časť alternatívnej komunity fandí Rusku a číta Zem a Vek, ona to kritizuje. Prečo sa stále viac ľudí upína k slovanstvu a bojuje proti Európskej únii? A ako sa žije skromným životom na lazoch? Odpovedá Veronika Horana Kicková.

1. Kvíz o správnom triedení odpadu – otestujte sa, či to robíte správne

Odpady sú horúca téma a prednášky a workshopy o zero waste sú pravidelne vypredané. Mnohí z nás však nemajú jasno v niektorých otázkach týkajúcich sa triedenia odpadu. Vybrali sme pre vás dilemy, s ktorými sa ľudia obracajú na spoločnosť NATUR-PACK, ktorá zabezpečuje triedený zber odpadu v mnohých mestách na Slovensku. Odpovedzte na 10 otázok o triedení a zistite, ako na tom ste.

Profil autora:

Názory

Vlad Jackovyj

Výnimočný dátum nielen pre Ukrajincov, ale aj pre Slovákov

Začiatkom marca si pripomíname 210. výročie narodenia ukrajinského básnika Tarasa Ševčenka, ktorého spájalo neobyčajné priateľstvo s Pavlom Jozefom Šafárikom.

Kristína Červeňáková

Bála som sa vrátiť do ambulancie, dodnes ma z toho mrazí

Prečítala som si vyjadrenie novinárky Zuzany Kovačič Hanzelovej o jej rozhodnutí stiahnuť sa z nahrávania politických rozhovorov pre neutíchajúce vyhrážky a útoky. Myslím si, že v jej situácii by som učinila rovnako. Útoky na ženy novinárky pribúdajú a sú čoraz vyhrotenejšie, odstrašujúcejšie a ohrozujúcejšie. Aj keď sa politickým témam nevenujem, pred pár mesiacmi som sa ocitla v nepríjemnej situácii, a to v ordinácii lekára.

marie-stracenska
Marie Stracenská

Skúškou zo základov štátu a práva by mali prejsť všetci

Skúšku zo základov štátu a práva som robila veľmi dávno. Učili sme sa na ňu viacerí, navzájom sa pýtali a odpovedali, no aj tak sme sa potom priamo na mieste báli. Dopadla dobre, na prvý termín, myslím, že skúšajúci bol pomerne benevolentný.

Bianka Mária Bálintová

Na tichom proteste sme sa vraj tvárili, že bojujeme za slobodu médií

Stojíme na Námestí slobody, v rukách držíme transparenty a pred Úradom vlády sa pomaly začína tichý protest. Predchádzalo mu odoslanie otvoreného listu premiérovi Robertovi Ficovi a predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu. „Vyjadrujeme nesúhlas s poslednými vyjadreniami premiéra Roberta Fica a iných predstaviteľov vlády na adresu novinárov. Nesúhlasíme s tým, že na úrad vlády nechcú pustiť konkrétne médiá,“ hovorí jedna z organizátoriek protestu. Premiér sa totiž rozhodol, že si bude medzi médiami vyberať podľa toho, ktoré mu vyhovujú. Za konflikt medzi dvoma politikmi zaplatili novinári, ktorým predseda Národnej rady obmedzil možnosti nahrávať či vysielať živé vstupy v parlamente.

Mária Sendecká

Zachytávajú dažďovú vodu, no nie všetci ju využívajú

V rámci programu Zelená škola, ktorý realizuje CEEV Živica, sme navštívili viacero škôl. Jednou z nich bola aj taká, ktorá sa rozhodla zadržiavať vodu a kosiť trávniky menej. Ako to dopadlo?

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner