fbpx

Život s jednou rukou

Odkedy som sa stala matkou, zistila som, že niektorých končatín máme zbytočne veľa.

Neviem, či som si niekedy pripadala šikovnejšie a zároveň šmatlavejšie ako pri žití s dieťaťom vo veku polrok až 2,5 roka. Práve v tomto období sa deti veľmi často vyskytujú na mojich rukách. Teda, najčastejšie na jednej ruke. Druhou robím to, čo bežní občania zvyčajne oboma.

Počas mojich materských totiž používam na praktické veci iba jednu ruku. V druhej, samozrejme, držím dieťa, ktoré musí mať prehľad o tom, čo také neodkladné robím práve vo výške, do ktorej ono nedovidí.

Dieťa potrebuje, musí a chce byť na ruke zvyčajne vo chvíli, keď treba niečo neodkladne urobiť. Áno, môžem ho nechať jačať pod kuchynskou linkou, alebo hádzať sa o kachličky. Ale to si vždy vyberám, či chcem počúvať jakot a treskot, alebo danú činnosť zvládnem jednou rukou. Väčšinou vyhráva jedna ruka.

Keď si dopriavate luxus používania oboch rúk, predstavte si, že máte iba jednu. Z činností, pri ktorých mám odskúšané, že sa jednoručne fakt urobiť dajú, vyberám: krájanie čohokoľvek (vrcholovka je u mňa cibuľa); čistenie mačacieho záchodu (bez zásahu dieťaťa, s ktorým čupíte. A dosiahnete aj to, že dieťa do daného WC nedočiahne – master level); maľovanie si mihalníc; obliekanie si akejkoľvek časti odevu – zažila som takto veru aj plavky; vytrhávanie buriny; maľovanie steny; hranie futbalu s iným dieťaťom.

Bežné činnosti ako varenie, vysávanie, mopovanie, pitie kávy, umývanie riadu sú už vlastne iba trápna rutina.

Z činností, ktoré som ešte neskúšala, mi napadá pádlovanie, umývanie okien a vešanie záclon 🙂

Musím ale uznať, že najdrsnejšie časy môjho jednoručného života mám už dávno za sebou. Bolo to, keď sa narodil môj syn Vilko a Amélka mala 20 mesiacov. V tomto  období (podľa mňa vtedy nekonečne dlhom) na rukách potrebovali, museli a chceli byť obaja naraz. Celé to trvalo dlhšie, ako mi bolo milé a doteraz nechápem, kedy mi odpadla tretia ruka, ktorú som vtedy logicky musela mať 🙂

P.S.: Po skončení prvej dvoj-materskej som sa ešte asi trištvrte roka dávala dokopy u jedného báječného chiropraktika. Keďže on je už spokojný dôchodca, mám vyhliadnutú výbornú masérku a fyzioterapeutku, ktorá má zrekonštruuje.

Profil autora:

Mäkká matka 40-tka. Žena so všetkými vlastnosťami, ktoré sa prejavujú podľa potreby a okolností.

Počas rodičovskej dovolenky je s láskou – a väčšinou i v porozumení k sebe samej – najčastejšie v roli matky dvoch vlastných pubertiakov Amélie (14) a Viliama (12),  malej chrumky Júlie (1) a tiež macochou získanej puberťáčky Dominiky (12).

V bežnom živote je okrem matky hlavne partnerka, dcéra, sestra, sesternica, teta, profesne učiteľka i lektorka, priateľka, kamarátka, známa, ex, pre niektorých nepochopiteľná i nepochopená, pre iných vzor. Skrátka: žena, ulica, dlaň, kosť.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner