fbpx
Spoločnosť

Šarišský kvíz: Naj znace! / Nech viete!

Rozumiete po šarišsky? Počet ľudí, ktorí používajú toto krásne nárečie začal pomaly klesať. Študentka Sokratovho inštitútu Andrea Kušnírová sa to rozhodla zmeniť. V šarištine pripravuje knihu rozprávok a pre vás má tento malý kvíz.

Dievča privedie domov svojho priateľa, aby sa zoznámil s rodičmi. Otec sa naňho podozrievavo pozrie a prehlási: „To co za śčigeľ?!“ Čo mu na potenciálnom zaťovi prekáža?

priatel pixabay.com
Correct! Wrong!

śčigeľ = veľmi chudý človek

Rodina ide na výlet, no po chvíli chodenia začnú deti fňukať: „Mamiii, ja nebirujem!“ Na čo sa sťažujú?

prechadzka pixabay.com
Correct! Wrong!

birovac = vládať, mať energiu niečo robiť

Zo slovníka maminých príkazov I: „Šanuj sebe tote buty!“

pixabay.com
Correct! Wrong!

šanovac = šetriť, chrániť

Zo slovníka maminých príkazov II: „Ňedžamkaj!“

unsplash.com
Correct! Wrong!

džamkac = mliaskať

Starý otec si povzdychol: „Tote mlade śe furt blukaju.“ Čo ho trápi?

deti-technologie unsplash.com
Correct! Wrong!

blukac śe = ponevierať sa, potulovať sa

Dve kamarátky sa bavia o nádejnom partnerovi. Jedna z nich si povzdychne. „Calkom śe mi pači, ľen kebi ňemal belave oči!“ Aké oči sú pre slečnu prekážkou?

oci foter.com
Correct! Wrong!

belave = modré

Dve susedy sa bavia o spoločnej známej: „Ona zato fajna repetuľa!“ Čo tým myslia?

gossip unsplash.com
Correct! Wrong!

repetuľa = rapotačka, ukecaná žena

Z čoho vám v šarišskom regióne uvaria čaj, keď vám povedia, že je zo „śverboritki“?

caj pixabay.com
Correct! Wrong!

śverboritka = šípka

Manžel lichotí manželke: „Kukaj na totu našu dzifku, jaka je šumna. Cala ti!“ (Pozri na tú našu dcéru, aká je pekná. Celá ty!) Ktoré z nasledujúcich slov by sa v tomto kontexte dalo použiť ako synonymum slova „cala“?

mama-dcera pixabay.com
Correct! Wrong!

pitna ti / pitna mac = taká istá ako ty / ako matka (śčira = štedrá, lachvata = pažravá)

Manželka v duchu uvažuje o najbližších krokoch svojho manžela: „Zdohada śe a poupratuje?“ V čo dúfa?

pradlo pixabay.com
Correct! Wrong!

zdohadac śe = dovtípiť sa

Šarišský kvíz: Naj znace! / Nech viete!
Ej, ta toto śe ci vera podarelo!
Darmo, znaš bars dobre hutoric. Śerdečko si bije po šarišski. Kukňi i na stranku Dze bulo, tam budze na totim fejsbuku a doznaš śe vecej o šarišťiňe i o kňiške. / Šariština ti zjavne nie je úplne cudzia. Sleduj facebookovú stránku Dze bulo, tam budze a dozvieš sa o tomto nárečí a pripravovanej knihe viac: https://www.facebook.com/dzebulo/
Ej, ta toto śe ci bars ňepodarelo
Co śi zos Braťislavi abo co? Dojdzi ku nam na vichod a nauč śe poradňe hutoric. Abo kukňi na stranku Dze bulo, tam budze na totim fejsbuku a doznaš śe vecej o šarišťiňe i o kňiške. / Sleduj facebookovú stránku Dze bulo, tam budze a dozvieš sa o šarištine viac: https://www.facebook.com/dzebulo/

Share your Results:

sokratov-institut-prihlasenie
Chceli by ste na Sokratovom inštitúte študovať aj vy? Prihláste sa do konca apríla na www.sokratovinstitut.sk

Profil autora:

Je študentkou Sokratovho inštitútu. Pochádza z Prešova. Aktuálne pôsobí v Brne a dokončuje štúdium švédčiny na Filozofickej fakulte Masarykovej univerzity, kde už vyštudovala učiteľstvo angličtiny. Okrem toho pracuje ako lektorka cudzích jazykov a prekladateľka pre nakladateľstvo Lingea. Počas roka študovania vo Švédsku sa priučila severskej efektivite a úcte k životnému prostrediu a vďaka pobytu na Taiwane si osvojila trochu menej európsky pohľad na svet a schopnosť zjesť paličkami akýkoľvek pokrm.

Zaujíma sa o literatúru, vzdelávanie a súčasné dianie. Nadchýna ju pobehovanie po horách, vegetariánske jedlo, joga, hompáľanie nohami na hojdačkách, slovníkové definície a onomatopoje. Má silne rozvinutý zmysel pre spravodlivosť a metafory, odsudzuje diskrimináciu akéhokoľvek charakteru a verí v rovnosť príležitostí a v existenciu jednorožcov.

Názory

Vlad Jackovyj

Výnimočný dátum nielen pre Ukrajincov, ale aj pre Slovákov

Začiatkom marca si pripomíname 210. výročie narodenia ukrajinského básnika Tarasa Ševčenka, ktorého spájalo neobyčajné priateľstvo s Pavlom Jozefom Šafárikom.

Kristína Červeňáková

Bála som sa vrátiť do ambulancie, dodnes ma z toho mrazí

Prečítala som si vyjadrenie novinárky Zuzany Kovačič Hanzelovej o jej rozhodnutí stiahnuť sa z nahrávania politických rozhovorov pre neutíchajúce vyhrážky a útoky. Myslím si, že v jej situácii by som učinila rovnako. Útoky na ženy novinárky pribúdajú a sú čoraz vyhrotenejšie, odstrašujúcejšie a ohrozujúcejšie. Aj keď sa politickým témam nevenujem, pred pár mesiacmi som sa ocitla v nepríjemnej situácii, a to v ordinácii lekára.

marie-stracenska
Marie Stracenská

Skúškou zo základov štátu a práva by mali prejsť všetci

Skúšku zo základov štátu a práva som robila veľmi dávno. Učili sme sa na ňu viacerí, navzájom sa pýtali a odpovedali, no aj tak sme sa potom priamo na mieste báli. Dopadla dobre, na prvý termín, myslím, že skúšajúci bol pomerne benevolentný.

Bianka Mária Bálintová

Na tichom proteste sme sa vraj tvárili, že bojujeme za slobodu médií

Stojíme na Námestí slobody, v rukách držíme transparenty a pred Úradom vlády sa pomaly začína tichý protest. Predchádzalo mu odoslanie otvoreného listu premiérovi Robertovi Ficovi a predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu. „Vyjadrujeme nesúhlas s poslednými vyjadreniami premiéra Roberta Fica a iných predstaviteľov vlády na adresu novinárov. Nesúhlasíme s tým, že na úrad vlády nechcú pustiť konkrétne médiá,“ hovorí jedna z organizátoriek protestu. Premiér sa totiž rozhodol, že si bude medzi médiami vyberať podľa toho, ktoré mu vyhovujú. Za konflikt medzi dvoma politikmi zaplatili novinári, ktorým predseda Národnej rady obmedzil možnosti nahrávať či vysielať živé vstupy v parlamente.

Mária Sendecká

Zachytávajú dažďovú vodu, no nie všetci ju využívajú

V rámci programu Zelená škola, ktorý realizuje CEEV Živica, sme navštívili viacero škôl. Jednou z nich bola aj taká, ktorá sa rozhodla zadržiavať vodu a kosiť trávniky menej. Ako to dopadlo?

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner