fbpx
Enviro

Viete správne triediť odpad? Otestujte sa v kvíze

Odpady sú horúca téma a prednášky a workshopy o zero waste sú pravidelne vypredané. Mnohí z nás však nemajú jasno v niektorých otázkach týkajúcich sa triedenia odpadu. Vybrali sme pre vás dilemy, s ktorými sa ľudia obracajú na spoločnosť NATUR-PACK, ktorá zabezpečuje triedený zber odpadu v mnohých mestách na Slovensku. Odpovedzte na 10 otázok o triedení a zistite, ako na tom ste.

Kam mám hádzať staré zubné kefky?

zubna-kefka unsplash.com
Correct! Wrong!

Zubná kefka sa skladá z viacerých materiálov, ktoré sa od seba nedajú oddeliť. Kefka je často pogumovaná, štetinky sa nedajú odseparovať, partí preto do zmesového odpadu. Ak chcete dať svojej kefke druhú šancu, môžete sa pozrieť na projekt Kolokefka a zapojiť sa jej odovzdaním na zberných miestach (ale pozor, nie všetky kefky sa dajú odovzdať) - viac info na https://ekovir.sk/projekty-ekoviru/kolokefka

Kam vyhodiť plastový obal od zubnej pasty či farby na vlasy, keď je tuba síce maximálne vytlačená, ale predsa len obsahuje zvyšky?

zubna pasta pixabay.com
Correct! Wrong!

Obaly od kozmetiky, šampónov atď. sú zvyčajne z HDPE plastu a patria po PET-kách k dobre recyklovateľným plastom. Netreba ich špeciálne vyplachovať, samozrejme ani dávať na recykláciu plné. Normálne ich môžete využívať a potom vyprázdnené dať do žltej nádoby na plasty.)

Kam patria obaly z vajec a rolky z toaletného papiera?

toaletny-papier pixabay.com

Please select 2 correct answers

Correct! Wrong!

Obaly z vajec a rolky z toaletného papiera predstavujú vo všeobecnosti posledné stupne recyklácie papiera, vlákna papiera a lepenky sú už síce krátke, ale to už nie je problém pre dnešných spracovateľov. Papier sa dá recyklovať v priemere 5 až 8-krát. V bioodpade, resp. v komposte sú veľmi dobrou zložkou, najmä pri domácich kompostéroch, kde je veľa odpadu zo zeleniny, ovocia - šupky a pod., ktoré zvyšujú vlhkosť. Obaly z vajec a rolky z papiera tam môžeme pridať, pretože túto vlhkosť dobre nasajú a samy sa rýchlo rozložia. Ak by ste nemali veľký domáci kompostér, ale iba domáci vermikompostér s dážďovkami, vtedy sa tieto obaly môžu do nich natrhať na kúsky. V prípade, že tieto obaly obsahujú aj farebné etikety na nich nalepené, je lepšie tieto etikety odstrániť, pretože bývajú z iného materiálu môžu byť aj farbené a prilepené lepidlom.

Treba oddeliť kovový vrchnák pred vhodením fľaše do kontajnera na sklo?

triedenie-odpadu-sklo archív čierna labuť
Correct! Wrong!

Nie je to nutné. Ak tak však urobíte, je aj to dobre a v poriadku. Vrchnáky z kovu potom môžete vhodiť do kovov a plastové do žltého kontajnera. V procese recyklácie skla sa s vrchnákmi vedia veľmi pekne vysporiadať. Samotné etikety či zvyšky horčice sklu pri recyklácii nevadia. Kovy sa od skla oddelia a nálepky a malé nečistoty pri teplote tavenia 1600°C zhoria. Problém pri recyklácii robí skôr to, čo sa podobá na bežné sklo, no má iné vlastnosti – porcelán, bezpečnostné lepené sklo, autosklo, keramika.

Kam patria staré CD nosiče?

cd Mick Haupt / Unsplash
Correct! Wrong!

CD nosiče sú z polykarbonátového plastu potiahnutého špeciálnou vrstvou obsahujúcou mikrofilm z hliníku, zlata a titanu, do ktorej sa uložili dáta. Táto vrstva sa z CD nedá len tak jednoducho oddeliť a preto CD-čka nie sú vhodné na recykláciu. V súčasnosti je to nerecyklovateľný materiál a nepatrí do triedených zložiek odpadu. Odvezením CD nosiča na skládku hrozí, že sa obsah vrchného mikrofilmu poškodí a kontaminuje pôdu. Pri spaľovaní zas dochádza k strate využiteľných surovín, ktoré sme s veľkou energetickou náročnosťou vyťažili z prírody. Podľa slovenskej legislatívy CD a DVD nosiče nie sú elektroodpadom, nakoľko nie sú elektro zariadením a samotným CD a DVD-čkom neprechádza elektrický prúd. Na Slovensku nie je zariadenie, ktoré by sa zaoberalo spracovaním a recykláciou CD a DVD nosičov. Plastové vrchné obaly z CD a DVD-čiek však do žltej zbernej nádoby vhodiť môžete. Plastové vrchné obaly z CD-čiek však do žltého kontajnera vhodiť môžete.

Kam NEhádzať staré vypálené žiarovky?

ziarovky pixabay.com
Correct! Wrong!

Záleží na tom, o akú žiarovku či žiarivku sa jedná. Klasické staré žiarovky pre všeobecné osvetlenie a halogénové žiarovky patria do komunálneho odpadu. Lineárne a kompaktné žiarivky, vysokotlakové a nízkotlakové výbojky a LED svetelné zdroje patria na zberné miesta. Ak si nie ste istý, kam vaša "žiarovka" patrí, pomôže vám stránka http://ekolamp.sk/

Kam dáte plastový vešiak kombinovaný s kovovým háčikom?

pixabay.com
Correct! Wrong!

Výrobky z prevládajúcim plastom ako napr. vešiaky na odevy, alebo kuchynské náčinie kombinované z plastu (rukoväť) s kovovou časťou (odolnou voči vysokým teplotám) patria do zbernej nádoby žltej farby, ktorá je určená na plasty. Kovovú časť od plastovej oddeľovať nie je potrebné.

Do ktorej nádoby umiestnite kvetináč z plastu?

Pixabay.com
Correct! Wrong!

Plastové výrobky, napr. črepníky a kvetináče na rastliny, plastové kuchynské potreby a pod. patria do zbernej nádoby žltej farby, ktorá je určená na plasty. Plasty, z ktorých sú vyrábané kvetináče sa poväčšine zhodnocujú napr. aj na obkladové materiály, parkové lavičky, dosky na ploty, dlaždice a iné. Nezabudnite, že do zbernej nádoby na plasty patria kvetináče a črepníky iba prázdne, bez zeminy a bez rastliniek. Do zberného dvora patria staré keramické a porcelánové črepníky a kvetináče.

Kam patrí termopapier, napríklad účtenky alebo cestovné lístky?

blocky pixabay.com
Correct! Wrong!

Bločky z termopapiera nie sú vhodné na recykláciu, patria teda do zmesového odpadu. Keď však omylom nejaké účtenky do papiera vhodíte, problém pri jeho recyklácii to v malom množstve nespôsobuje. Ak by ho tam však vyhodil nejaký hypermarket vo veľkom množstve, mohlo by to vadiť. A ako spoznáte účtenku z termopapiera? Ak ju položíte na tvrdú podložku a viete do nej nechtom či tupým predmetom urobiť viditeľnú čiaru, jedná sa o termopapier.

Kam hádzať molitan?

molitan pixabay.com
Correct! Wrong!

Molitan v malom množstve patrí do zmesového odpadu a vo veľkom na zberný dvor. V súčasnosti sa nedá recyklovať.

Kam vyhodiť prázdny kovový obal – konzervu, napríklad od sardiniek alebo zaváranej kukurice?

pixabay.com

Please select 2 correct answers

Correct! Wrong!

Kovový obal – prázdna konzerva alebo prázdny obal z nápoja – plechovka patria do zbernej nádoby na kovové obaly. Zberná nádoba má červenú farbu. Kovové obaly sa môžu zbierať aj kombinovane najmä s plastami do jednej spoločnej zbernej nádoby. V takom prípade pri spoločnom zbere plastov a kovových obalov sa používa zberná nádoba žltej farby. V niektorých obciach a mestách sa do spoločnej zbernej nádoby zbierajú okrem plastov, kovových obalov aj kompozitné obaly na báze lepenky ("tetra paky"). Konzervy sú poväčšine vyrábané zo železa (s vhodnou povrchovou úpravou na kontakt s potravinami) a plechovka na nápoje sú poväčšine z hliníka. Železný šrot je významnou druhotnou surovinou, ktorá sa využíva pri výrobe železa a ocele. Recykláciou železného šrotu sa ušetrí primárna surovina – železná ruda. Výroba hliníka je veľmi náročná najmä na spotrebu vstupnej suroviny – bauxitu. Pri oboch surovinách sa recykláciou šetrí voda aj energia potrebná k výrobe kovov. Výkupne druhotných surovín sú určené na výkup rôznych druhov železných a farebných kovov, nie len obalov.

Čo robiť s papierovým pohárikmi na kávu, ktoré majú steny zvnútra potiahnuté plastovou vrstvou?

Photo by Takahiro Sakamoto on Unsplash
Correct! Wrong!

Poháriky na kávu sú plastovou vrstvou podlepené celé a oddeliť z nich papierovú zložku v bežnom recyklačnom procese nie je možné. Je na to potrebný špeciálny postup, preto žiaľ patria do komunálneho zmesového odpadu. Z hľadiska analýzy životného cyklu jednorazových pohárov na teplé nápoje najlepšie vyšiel taký ten klasický tenučký plastový pohárik. Ideálne je samozrejme nosiť si svoj opakovane použiteľný pohár.

Treba z plastovej fľaše oddeliť etiketu?

recyklacia-pet-flias archív čierna labuť
Correct! Wrong!

PVC etiketa natiahnutá na celej fľaši zvaná „sleeve“ (napríklad na detských nápojoch) robí v procese recyklácie PET fliaš veľký problém. PVC sa pri príprave materiálu správa rovnako ako PET, avšak má iné tepelné vlastnosti a môže poškodiť celý výrobok z recyklovaného plastu. PVC etiketa sa zle odstraňuje, ak je fľaša zlisovaná v balíku. Takéto fľaše končia v spaľovni alebo na skládke. Iné etikety je dobré odstrániť, ale nie je to nutné, nakoľko nože v drviči ich v celku aj s vrchnákom a etiketou rozstrihajú na menšie kúsky pripomínajúce vločky. Ľahkú etiketu od tela fľaše odsaje vzduch a plastové vločky potom smerujú do práčky. Vo vode so saponátom, soľou a odpeňovačom ich pri teplote zhruba 70 stupňov zbavia všetkých nečistôt. Nemusíte sa teda obávať, že ak vám vo fľaši ostalo trocha zvyškov, už ju nebudú môcť zrecyklovať. O recyklácii PET fliaš si môžete prečítať tu - https://ciernalabut.dennikn.sk/5115/z-pet-flias-sa-robia-plienky-vlakna-aj-rury-a-iba-cast-sa-pouzije-na-vyrobu-novych-flias-boli-sme-sa-pozriet-v-zavode-na-recyklaciu/

Bonusová otázka: Kam hádzať kartónovú krabicu od pizze?

pixabay.com

Please select 3 correct answers

Correct! Wrong!

Odpoveď záleží na tom, či je krabica čistá alebo znečistená. Mastná či znečistená krabica patrí do zmesového komunálneho odpadu. Ak máte doma dážďovkový kompost, natrhaný kartón vám môže poslúžiť na sanie vlhkosti z kompostu. Čistá krabica bez mastnoty a zvyškov jedla patrí do papierového kontajnera. Dôležité je však krabicu zošliapnuť alebo poskladať, aby nezaberala zbytočne veľa miesta.

Viete správne triediť odpad? Otestujte sa v kvíze
Bravó, triedenie odpadu máš v malíčku!

Gratulujeme, tvoje znalosti o triedení odpadu sú na vysokej úrovni. Kiežby bolo na svete viac takýchto ľudí. Zozdieľaj tento kvíz so svojimi priateľmi a nauč ich triediť správne 😉
Ešte sa máš čo učiť

skladka

Triedenie odpadu síce nie je raketová veda, nie je to však ani v mnohých prípadoch úplne jednoduché, čoho dôkazom sú aj tvoje odpovede na naše otázky. Veríme, že ti kvíz pomohol naučiť sa niečo nové a svoje základné znalosti pozdvihnúť na superschopnosti 😉 Zdieľaj ho aj so svojimi kamarátmi a pomôž im rozšíriť si obzory!

Share your Results:

Myslite vždy nato, že najlepší odpad je ten, KTORÝ NIKDY NEVZNIKNE. Premýšľate predtým, ako niečo kúpite a snažte sa zbytočné obaly a odpady minimalizovať. Triedenie je dôležité, ale nulový odpad ešte dôležitejší 😉

Profil autora:

Vyštudovala environmentalistiku na Prírodovedeckej fakulte UK a „Environmental Policy“ program na AINOVA v Svätom Juri. V CEEV Živica pôsobí na rôznych pozíciách od roku 2002. Absolvovala stáž v partnerskej ekoporadni v rakúskej organizácii „die umweltberatung“. Je certifikovaná „eko-upratovačka“  a mestská včelárka. Momentálne je zodpovedná za Ekoporadňu Živica a mestské včely.

Názory

Vlad Jackovyj

Výnimočný dátum nielen pre Ukrajincov, ale aj pre Slovákov

Začiatkom marca si pripomíname 210. výročie narodenia ukrajinského básnika Tarasa Ševčenka, ktorého spájalo neobyčajné priateľstvo s Pavlom Jozefom Šafárikom.

Kristína Červeňáková

Bála som sa vrátiť do ambulancie, dodnes ma z toho mrazí

Prečítala som si vyjadrenie novinárky Zuzany Kovačič Hanzelovej o jej rozhodnutí stiahnuť sa z nahrávania politických rozhovorov pre neutíchajúce vyhrážky a útoky. Myslím si, že v jej situácii by som učinila rovnako. Útoky na ženy novinárky pribúdajú a sú čoraz vyhrotenejšie, odstrašujúcejšie a ohrozujúcejšie. Aj keď sa politickým témam nevenujem, pred pár mesiacmi som sa ocitla v nepríjemnej situácii, a to v ordinácii lekára.

marie-stracenska
Marie Stracenská

Skúškou zo základov štátu a práva by mali prejsť všetci

Skúšku zo základov štátu a práva som robila veľmi dávno. Učili sme sa na ňu viacerí, navzájom sa pýtali a odpovedali, no aj tak sme sa potom priamo na mieste báli. Dopadla dobre, na prvý termín, myslím, že skúšajúci bol pomerne benevolentný.

Bianka Mária Bálintová

Na tichom proteste sme sa vraj tvárili, že bojujeme za slobodu médií

Stojíme na Námestí slobody, v rukách držíme transparenty a pred Úradom vlády sa pomaly začína tichý protest. Predchádzalo mu odoslanie otvoreného listu premiérovi Robertovi Ficovi a predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu. „Vyjadrujeme nesúhlas s poslednými vyjadreniami premiéra Roberta Fica a iných predstaviteľov vlády na adresu novinárov. Nesúhlasíme s tým, že na úrad vlády nechcú pustiť konkrétne médiá,“ hovorí jedna z organizátoriek protestu. Premiér sa totiž rozhodol, že si bude medzi médiami vyberať podľa toho, ktoré mu vyhovujú. Za konflikt medzi dvoma politikmi zaplatili novinári, ktorým predseda Národnej rady obmedzil možnosti nahrávať či vysielať živé vstupy v parlamente.

Mária Sendecká

Zachytávajú dažďovú vodu, no nie všetci ju využívajú

V rámci programu Zelená škola, ktorý realizuje CEEV Živica, sme navštívili viacero škôl. Jednou z nich bola aj taká, ktorá sa rozhodla zadržiavať vodu a kosiť trávniky menej. Ako to dopadlo?

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner