fbpx

Ad: Reakcie na rozhovor s hlavnou školskou inšpektorkou

Ťažko sa mi píšu tieto slová. Mojou snahou je pomáhať učiteľom. Sú ale situácie, keď si treba naliať čistého vína.

Vedel som, že rozhovor, ktorý som robil s hlavnou školskou inšpektorkou, vyvolá diskusiu. K tomu to má nakoniec slúžiť. Sklamanie prišlo, keď som si čítal niektoré vyjadrenia učiteľov. Časť z nich by sa hneď dala použiť do príručky o kritickom myslení, ako príklady argumentačných faulov.

Ostal som zhrozený, keď pán učiteľ na iného útočí argumentom, že inšpektorka musí byť jeho rodina. Učiteľ si dovolil len to, že súhlasil s myšlienkami v rozhovore. Za prvé, nebola to pravda, že je v akomkoľvek príbuzenskom vzťahu. Dôležitejšie ale je, že už aj deti by mali vedieť, že toto je ukážkový príklad osobného útoku. Ad hominem je jednou zo základných chýb pri diskusii. Tento druh útoku bežne používajú aj populisti a fanúšikovia konšpirácií.

Ostal som tiež zaskočený, ako niektorí pedagógovia poňali polemiku. Z fleku napísali, aby bola školská inšpekcia zrušená. Bodka. Našli konečné riešenie a ani sa neunúvali k tomu dať jediný argument. Zrušiť, zavrieť, poslať do horúcich pekiel. Akoby som počul zúfalcov v zelených tričkách, ktorí si tiež vystačia pri zložitých problémoch s jednoduchými riešeniami.

Dokonca som bol obvinený aj ja, prečo vôbec takéto rozhovory robím. Ak je niekto kritický, nedajme mu priestor. Zbytočne nás rozčuľuje.

Nevadí mi, keď vinia mňa. Myslím, že aj hlavná školská inšpektorka to prežije. Oveľa viac som zdesený z toho, ako asi vyzerajú hodiny týchto učiteľov. Na verejných fórach sa neštítia dávať argumentačné podpásovky, útočiť tým najprízemnejším spôsobom a všetky problémy tohto sveta vyriešiť raz a navždy tak, že sa nebudeme rozprávať s tými, čo si nás dovolia kritizovať.

P.S.: Viem, že máme aj dobrých učiteľov. A tiež viem, že ich nie je veľa. Dôležité ale je, aby ste práve vy neostali ticho. Lebo ak vás prehlušia takýto „kolegovia“, nikdy sa učiteľský status nezvýši. Aj keď bude mzda pedagóga 3 000€.

Profil autora:

Zakladateľ a bývalý riaditeľ Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica. Pôvodne učiteľ v Bratislave, dnes obyvateľ lazov na Zaježovej. V rámci CEEV Živica sa venuje zriadeniu modelovej škole vo Zvolene.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner