fbpx

Róbert Fico umiera

Pacient prechádza všetkými známymi piatimi štádiami, ktoré poznáme. Prvú fázu popierania má už za sebou. Neveril, že aj jemu sa takéto niečo môže stať. Že raz jeho moc skončí a ľud ho zosadí z trónu.

U umierajúceho môže táto fáza trvať rôzne dlho. Róbert Fico sa do nej ešte občasne vracia a nechce uveriť konečnému verdiktu. Ale z jeho správania je zjavné, že aj on cíti svoj nevyhnutný koniec.

Fázu depresie a vyjednávania so smrťou už tiež prekonal. Mnohí v tejto fáze hľadajú útechu v alkohole alebo utlmujúcich liekoch. V tomto období je dôležitá podpora blízkych a nám len zostáva veriť, že pani Trošková pomáhala, koľko bolo v jej silách.

Mnohí umierajúci prechádzajú aj ťažkou fázou hnevu a agresie. Expremiér okolo seba kope a prská. Napáda okolie a ubližuje druhým. Za svoju smrť viní okolie aj metafyzické preludy, Šoroša aj jašterov. Nie je nezvyčajné, ak sa v tomto štádiu vyskytnú aj halucinácie.

Pomôžme v piatok poslancovi Ficovi dospieť aj do poslednej fázy, ktorou je zmierenie. Umierajúci sa vtedy vyrovnáva so svojou smrťou a prijíma to, čo je nevyhnutné.

Keď bude v piatok na námestiach dosť ľudí, umožníme zomierajúcemu Ficovi dospieť aj do finálneho štádia. To ešte ako posledné môžeme my, občania, pre neho ešte spraviť.

A dožívať už môže v centrále Smeru alebo inom nápravno-výchovnom zariadení.

Profil autora:

Zakladateľ a bývalý riaditeľ Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica. Pôvodne učiteľ v Bratislave, dnes obyvateľ lazov na Zaježovej. V rámci CEEV Živica sa venuje zriadeniu modelovej škole vo Zvolene.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner