fbpx

Prečo tráva?

Niektorí sa nás pýtajú, načo to robíme. Prečo riskujeme otváraním takejto, na Slovensku stále polarizujúcej témy, akou je užívanie marihuany, hoci aj na liečebné účely? Chceme nebodaj propagovať drogy?

Nie. Chceme, aby sa o veciach hovorilo. To, čo je v mnohých iných krajinách sveta normálne a nikto sa nad tým nepozastavuje, je u nás stále trestným činom. Pritom sme na vlastné oči videli, že marihuana nie je len o zmene svojho psychického stavu pre zábavu či pôžitok, ale vie aj pomáhať chorým.

Keď sme sa prvýkrát stretli s tým, že ňou potajme liečia aj malé deti, boli sme šokovaní. Nie preto, že sa ich rodičia v zúfalej snahe uľaviť im rozhodli pre tento prírodný liek (výraz droga sa používa aj pre označenie farmaceutickej suroviny využívanej na prípravu liečiv), ale preto, v akej tajnosti a strachu to musia robiť. A pritom sme zistili, že ich nie je málo. Existuje celá sieť kontaktov, za ktorými posielajú svojich pacientov potajme aj mnohí lekári.

Zákon je prísny, no aj tak nezabráni všetkým, aby ho porušili. Pacienti riskujú, ale mnohí mladí ľudia, ktorí s marihuanou experimentujú, riskujú tiež. Za svoju zvedavosť sú často trestaní zápisom do trestného registru, kvôli ktorému môžu mať problém nájsť si v budúcnosti prácu. Nikto im však nebráni kupovať si napríklad alkohol, ktorého následky na ich zdravie a život môžu byť oveľa horšie.

Zatiaľ, čo napríklad v USA postupne marihuanu legalizujú a stále viac krajín ju povoľuje aspoň na liečebné účely, na Slovensku debata stojí. A to nie je dobré. Pretože, keď si pred niečím zavrieme oči, neznamená to, že to neexistuje.

Kľúčové slová:

marihuana

Profil autora:

Študovala žurnalistiku a manažment prírodných zdrojov na viedenskej BOKU. Aktívna mestská cyklistka so záujmom o komunálnu politiku a životné prostredie. Členka Slovenského ochranárskeho snemu.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner