fbpx

Detský svet tolerancie

Nedávno získala ocenenie Biela vrana Khadra Abdile, Somálčanka, ktorá sa snaží zaradiť do bežného života v našej krajine. Dlhšie som sa zamýšľal prečo toto ocenenie putuje aj do jej rúk? Čo bol ten jej odvážny čin? Nakoniec som si uvedomil, že v našej konzervatívnej „rodnej vieske“, musí byť jej život extrémne ťažký.

Je to niečo, ako keď Inya hovorila o potrebe ochrániť sa voči pohľadom plných predsudkov tým, že vytiahne drahý mobilný telefón. Khadra by si pravdepodobne ani s týmto trikom nepomohla. Teda aspoň nie vo svete nás dospelých, ale svet detí funguje aj na Slovensku trošku inak.

Detské centrum v jednom z bratislavských nákupných centier bolo cez víkend plné detí. Deti v tom totižto majú jasno, chcú sa jednoducho hrať s inými deťmi a je im jedno, či sú biele, žlté, čierne alebo ružové, dôležité je, aby sa mali s kým vyblázniť. A práve v tomto detskom centre, v malom uzavretom priestore sa naháňali deti z rôznych etník a za všetkými rovnako lietali ich ustarostení rodičia, ktorí dávali pozor, nech sa tým ich ľúbezným potomkom len nič nestane. Nikto si nevšímal kto má akú farbu pleti, alebo ako má zahalené vlasy, hlavne nech sa deti hrajú.

Medzi rodičmi lietal aj jeden „veľký“ pánko s tričkom Thor Steinar, ktorý dával pozor na svoju dcérku, ktorá sa hrala s malým chlapčekom z Vietnamu. Vyzeral celkom spokojný, hlavne že sa jeho dcéra zabáva a smeje…

Svet dospelých však funguje celkom inak. „Machoizmus“ a netolerancia je prejavom, ktorý sa stáva normálny v bežnom živote, aj keď je vždy niekto obeťou. Ak by nejakým spôsobom fungoval inverzný vzťah a dievčatko by dokázalo kultivovať svojho otca svojim prístupom k ostatným deťom, bol by život na Slovensku zhovievavejší aj pre Khadru.

Lenže výchova ide väčšinou iba klasickým smerom, od rodičov k deťom. Zo sveta veľkých a ostrieľaných, do sveta malých a nevinných. Len čo potom vyrastie z 13-ročného chlapca, ktorý spolu so svojim otcom dokopal vo Vrbovom mladého muža, ktorý zomrel pri prevoze do nemocnice? Áno, so svojim otcom…

Profil autora:

Tulák pôsobiaci vo viacerých mimovládnych organizáciách, punkový hudobník z bratislavskej kaviarne.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner