fbpx

Manažéri v tme

Keď sme pred dvomi rokmi otvárali prvé ústranie v tme, bol som najväčším pochybovačom. Už som si predstavoval, ako tam párkrát do roka prídu lacní ezoterici v batikovaných košeliach a budú v tme hľadať spojenie s mimozemskými civilizáciami.

Obával som sa, ako nás až na veky vekov budú označovať za sektu, ktorá ľudí zatvára do nejakej kobky a potom sa chudáci musia stať členmi Živice. Už som si aj predstavoval, ako budeme na titulke v Novom čase. Videl som tam viac rizík ako prínosov a tŕpol som, ako to budeme verejnosti vysvetľovať.

Ale nechal som sa presvedčiť a ticho som sledoval „našu tmu“. Nakoniec to bol jeden z najviac prekvapujúcich projektov, ktoré sme kedy robili.

Miesto detí kvetov sa do ústrania odoberali skôr podnikatelia, novinári, dôchodcovia aj študenti, muži, ženy, starí aj mladí. Záujem bol taký veľký, že v poradovníku sa čakalo aj viac ako pol roka. Miesto toho, aby nám prischla nálepka sekty, volali mi už aj z HR oddelenia veľkej korporácie, aby rezervovali miesto pre svojho manažéra. Chcel ísť do tmy hneď na druhý deň. Nedalo sa. Voľné miesto bolo v nedohľadne.

V lete som stretol majiteľa IT firmy, ktorý do ústrania vstupoval na 28 dní. V duchu som mu dával tri dni. Štyri, ak je to drsný biznismen. Vydržal a usmiaty mi hovoril, ako mu tma pomohla. Prestal som odvtedy tipovať počty dní.

Staré perzské príslovie hovorí, že hviezdy je vidno až keď je tma. Pre objavovačov „hviezd“ otvárame od januára druhé ústranie v tme postavene zo slamy, dreva a hliny.

Je to možno aj dobrý darček na Vianoce 🙂 Lebo dnes je už luxusom byť v tichu, pokoji a sám so sebou.


Viac informácií o ústraní v tme a možnostiach rezervácie nájdete tu: http://www.zivica.sk/sk/vzdelavacie-centrum/uvod

Profil autora:

Zakladateľ a bývalý riaditeľ Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica. Pôvodne učiteľ v Bratislave, dnes obyvateľ lazov na Zaježovej. V rámci CEEV Živica sa venuje zriadeniu modelovej škole vo Zvolene.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner