fbpx

Zdravá ekológia

Je ťažké uveriť, že človek, ktorý sa nestará o svoje zdravie, bude úprimným ekológom. A vlastne pochybujem, ako niekto môže veriť, že na Slovensku, ktoré sa umiestnilo na nelichotivom desiatom mieste v rebríčku krajín s najmenej zdravým stravovaním, môžu byť úspešné edukatívne ekologické programy.

Tento text bude krátky. Bude totiž obsahovať len jednu myšlienku. Tá myšlienka znie: Čo je pre ľudstvo príroda, je pre každého z nás jeho vlastné telo. Alebo inak: moje vlastné telo je pre mňa to najdôležitejšie životné prostredie.

Samozrejmé, že? Ak ale túto myšlienku vezmeme naozaj vážne, môžeme si klásť ďalšie otázky. Napríklad takéto:

Prečo by mi ľudia okolo mňa mali veriť, že mi záleží na životnom prostredí, ak vidia, že na svoje zdravie zvysoka kašlem?

Ako môžem o sebe tvrdiť, že som proti rastovým hormónom vo zvieratách, proti kŕmeniu mäsokostnou múčkou, proti geneticky modifikovaným plodinám, a vôbec proti znásilňovaniu prírody, ak ja sám do seba lejem jednu kávu za druhou, len aby moje telo vydržalo môj celodenný pracovný program?

Ako môžem o sebe úprimne tvrdiť, že bojujem proti znečisťovaniu ovzdušia, ak sám fajčím a tak znečisťujem svoje vnútorné ovzdušie?

Ako môžem o sebe úprimne hovoriť, že bojujem za národné parky, rezervácie a miesta, kde je príroda ponechaná len sama na seba a ľudia do nej nesmú zasahovať, ak si sám nevyhradím chvíle, keď môžem oddychovať a ticho počúvať, čo sa deje v mojom srdci?

Je ťažké uveriť, že človek, ktorý sa nestará o svoje zdravie, bude úprimným ekológom. A vlastne pochybujem, ako niekto môže veriť, že na Slovensku, ktoré sa umiestnilo na nelichotivom desiatom mieste v rebríčku krajín s najmenej zdravým stravovaním, a kde fajčí každý piaty človek, môžu byť úspešné edukatívne ekologické programy.

A možno platí aj opak: ak naučíme ľudí starať sa o svoje zdravie, a oni pocítia, ako sa kvalita ich života so zdravým životným štýlom zlepší, možno sa prirodzene stanú citlivejší k otázkam životného prostredia.

Možno cesta k zdravej a realistickej environmentálnej výchove vedie práve cez ochranu vlastného zdravia.

Tak či onak, od zajtra by som mal začať behať.

Kľúčové slová:

ekologické, zdravotníctvo

Profil autora:

Viedol Sokratov inštitút, je šachový veľmajster a vyštudovaný evanjelický teológ.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner