fbpx

Umrú, alebo budú žiť? Nová vláda má v rukách životy tisícok ľudí

Každý rok umrie podľa analýzy INEKO v slovenských nemocniciach tritisíc ľudí, ktorí by v susednom Česku prežili, pretože by dostali kvalitnejšiu zdravotnícku starostlivosť.

Za štyri roky volebného obdobia je to dvanásť tisíc ľudí, ktorí na Slovensku umrú, ale v susednej Českej republike by prežili.

Problém nie je v peniazoch: Česi i Slováci dávajú v prepočte na obyvateľa na zdravotníctvo približne rovnako. Problémom je, že naše zdravotníctvo je samo choré.

Vláda, ktorá sa po týchto voľbách zrodí, má zodpovednosť zachrániť čo najviac z týchto dvanástich tisíc ľudí. Má v rukách tisícky životov. Viete, koľko je tisíc ľudí?

panacikovia

Ak napríklad taxikár havaruje so svojím zákazníkom a zákazník neprežije, taxikár pôjde do väzenia, pretože mal za svojho klienta zodpovednosť. Ak lekár zanedbá liečbu pacienta a on príde o život, lekár môže byť volaný na zodpovednosť.

Ak vláda zanedbá liečbu zdravotníctva a výsledkom bude, že umrú tisícky ľudí, ktorí by inak mohli žiť, všetci účastní na vláde za to nesú osobnú zodpovednosť. Každý jeden z nich. Táto zodpovednosť nie je o nič menšia tým, že kancelárie na úrade vlády sú svetom dokonale oddeleným od nemocničných lôžok v Žiari nad Hronom, Rožňave či Levoči.

Tu nejde veľké myšlienky a egá, nejde o marketing a o to, čo vyzerá dobre na bilbordoch. Ide doslova o život. O život mužov, žien, otcov, mám, starých rodičov a detí.

Ak nová vláda týchto ľudí zachráni, nezabudneme jej to. Ak ich nezachráni, tiež na to nezabudneme.

Kľúčové slová:

voľby, zdravie, zdravotníctvo

Profil autora:

Viedol Sokratov inštitút, je šachový veľmajster a vyštudovaný evanjelický teológ.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner