fbpx
Spoločnosť
red

Diskusia Sokratovho inštitútu: Prečo aktivisti vstupujú do politiky?

Kauza Pezinská skládka. Ochrana Tichej a Kôprovej doliny. Mestské zásahy na premenu verejných priestorov. Nadácia Charta 77. Roky sa im venovali ako občianski aktivisti. Dosiahli reálne zmeny a získali medzinárodné ocenenia. Dnes majú pocit, že ako angažovaní odborníci v treťom sektore narazili na strop a rozhodli sa preto vstúpiť do politiky.

ZUZANA ČAPUTOVÁ – nositeľka prestížne Goldmanovej ceny za boj proti pezinskej skládke, ERIK BALÁŽ – ochranár a oceňovaný dokumentarista, MATÚŠ VALLO – architekt a tvorca Mestských zásahov a MARTIN GIERTL – aktivista za ľudské práva diskutovali o tom, pokiaľ sa dajú presadzovať zmeny zdola a kedy nastáva moment, keď aktivizmus už nestačí a aký dopad na nich malo rozhodnutie vstúpiť do politiky.

Diskusiu organizoval vzdelávací program Sokratov inštitút, ktorý vzdeláva a rozvíja spoločenských lídrov – mladých ľudí, ktorí svojou prácou prispievajú k riešeniu problémov vo svojich obciach a mestách, prinášajú do nich nové nápady. Obdobne, ako začínali hostia diskusie.

Vo videu nájdete:

  • Ako a pokiaľ sa dajú robiť zmeny zdola?
  • Prečo politiku vnímame ako špinavú a ako to zmeniť?
  • Stanú sa z aktivistov politici alebo angažovaní odborníci v politike?


V diskusii odznelo:

„Narazil som na strop aktivizmu.“

Matúš Vallo

„Pochopil som, že oni to neurobia.“

Erik Baláž

„Ohlásite vstup do politiky a akoby ste mali prenosnú chorobu.“

Zuzana Čaputová

„Pre mňa bola agenda výzvou“.

Matúš Giertl

„Ľudia stále frflú, že zle je. Dobrí ľudia do politiky nemôžu ísť, ale zlí politici neurobia zmeny.“

Erik Baláž

„Musíme urobiť kus práce na tom, aby slovo politika nebolo vnímané ako špinavé.“

Matúš Vallo

„Posuňte záujem o veci verejné.“

Matúš Giertl

Profil autora:

Názory

Vlad Jackovyj

Výnimočný dátum nielen pre Ukrajincov, ale aj pre Slovákov

Začiatkom marca si pripomíname 210. výročie narodenia ukrajinského básnika Tarasa Ševčenka, ktorého spájalo neobyčajné priateľstvo s Pavlom Jozefom Šafárikom.

Kristína Červeňáková

Bála som sa vrátiť do ambulancie, dodnes ma z toho mrazí

Prečítala som si vyjadrenie novinárky Zuzany Kovačič Hanzelovej o jej rozhodnutí stiahnuť sa z nahrávania politických rozhovorov pre neutíchajúce vyhrážky a útoky. Myslím si, že v jej situácii by som učinila rovnako. Útoky na ženy novinárky pribúdajú a sú čoraz vyhrotenejšie, odstrašujúcejšie a ohrozujúcejšie. Aj keď sa politickým témam nevenujem, pred pár mesiacmi som sa ocitla v nepríjemnej situácii, a to v ordinácii lekára.

marie-stracenska
Marie Stracenská

Skúškou zo základov štátu a práva by mali prejsť všetci

Skúšku zo základov štátu a práva som robila veľmi dávno. Učili sme sa na ňu viacerí, navzájom sa pýtali a odpovedali, no aj tak sme sa potom priamo na mieste báli. Dopadla dobre, na prvý termín, myslím, že skúšajúci bol pomerne benevolentný.

Bianka Mária Bálintová

Na tichom proteste sme sa vraj tvárili, že bojujeme za slobodu médií

Stojíme na Námestí slobody, v rukách držíme transparenty a pred Úradom vlády sa pomaly začína tichý protest. Predchádzalo mu odoslanie otvoreného listu premiérovi Robertovi Ficovi a predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu. „Vyjadrujeme nesúhlas s poslednými vyjadreniami premiéra Roberta Fica a iných predstaviteľov vlády na adresu novinárov. Nesúhlasíme s tým, že na úrad vlády nechcú pustiť konkrétne médiá,“ hovorí jedna z organizátoriek protestu. Premiér sa totiž rozhodol, že si bude medzi médiami vyberať podľa toho, ktoré mu vyhovujú. Za konflikt medzi dvoma politikmi zaplatili novinári, ktorým predseda Národnej rady obmedzil možnosti nahrávať či vysielať živé vstupy v parlamente.

Mária Sendecká

Zachytávajú dažďovú vodu, no nie všetci ju využívajú

V rámci programu Zelená škola, ktorý realizuje CEEV Živica, sme navštívili viacero škôl. Jednou z nich bola aj taká, ktorá sa rozhodla zadržiavať vodu a kosiť trávniky menej. Ako to dopadlo?

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner