fbpx

Moja práca pre Sorosa

Som členom Správnej rady Nadácie otvorenej spoločnosti (Open Society Foundation). Tej nadácie, ktorú na začiatku financoval George Soros, ktorého premiér pri stave svojej bezmocnosti označuje za pôvodcu demonštrácií na Slovensku. Pre pána premiéra rád poodhalím zákutia našich stretnutí.

Stretneme sa niekoľkokrát do roka. Pre mňa to znamená, že vstanem ráno o 4:30, aby som s termoskou kávy stál na zvolenskej železničnej stanici a stihol prvý ranný vlak. Lístok si zaplatím sám tam aj späť. Nikdy som si nenechal tých 19 eur preplatiť. Ja ani nikto zo správnej rady neberieme za túto prácu peniaze ani žiadne iné benefity.

Na stretnutiach neprebiehajú žiadne veľkolepé hostiny. Riaditeľovi nadácie pomôžeme spraviť kávu, tú z termosky som už stihol vypiť cestou do Šurian. Dostaneme aj čistú vodu a jablká. Niekedy sú aj sušienky.

A možno to pre pána Fica bude znieť neuveriteľne prekvapivo, ale ani raz nám nezavolal Soros, aby s nami pripravil prevrat v tejto krajine. Ono pravda je taká, že nadácii už niekoľko rokov neposiela žiadne peniaze.

Na správnej rade nevedieme rozhovory, koho vo vláde vymeníme a koho dosadíme na ministerstvo. Riešime práve tie veci, ktoré by mal riešiť štát, len sa mu do toho nechce – ako zlepšiť vzdelávanie, pomôcť tým, čo sú na okraji spoločnosti alebo podporiť našich stredoškolákov, aby mohli študovať v zahraničí.

Potom si opäť kúpim lístok cez Šurany do Zvolena a vrátim sa späť na stredoslovenské lazy. V „Sorosovej nadácii“ si ešte občas naberiem vodu do fľašky, aby som mal vo vlaku čo piť. Lebo reštauračný vozeň nám tam národný dopravca nedal. Sprievodca mi už viackrát povedal, aby som bol rád, že vôbec ideme.

Len niektorí sa tu nechceme len ticho viezť. A to je ten skutočný problém pre premiéra.

dve-percenta-cierna-labut

Profil autora:

Zakladateľ a bývalý riaditeľ Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica. Pôvodne učiteľ v Bratislave, dnes obyvateľ lazov na Zaježovej. V rámci CEEV Živica sa venuje zriadeniu modelovej škole vo Zvolene.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner