fbpx
Enviro

EKO SEX – Tri kroky, ako ozeleniť svoj sexuálny život

Tento text obsahuje informácie nevhodné pre deti a mládež

20. storočie so sebou prinieslo sexuálnu revolúciu, deti kvetov oslobodili svoje prirodzené túžby. Spolu s týmto oslobodením sa čoraz viac pozornosti začalo venovať aj antikoncepcii a okolo sexuálneho života dospelých sa postupne rozvinul celý priemysel. Po Nežnej revolúcii sa aj u nás ako huby po daždi otvárali sex-shopy a lekári začali predpisovať antikoncepčné tabletky aj dievčatám, ktoré ich ešte vôbec nepotrebovali.

Postupne sa aj okolo tejto oblasti nášho života začali vynárať otázky spojené so zasahovaním do životného prostredia. Zvyšky antikoncepcie v pitnej vode, odpad z kondómov, sexuálne hračky na jednorazové batérie… Smejete sa? Ak sa snažíme žiť ekologicky v ostatných častiach nášho života, recyklujeme, kupujeme lokálne produkty a snažíme sa znižovať svoju uhlíkovú stopu, nemal by sa aj náš sexuálny život stať prirodzenou súčasťou tohoto úsilia?

I. Zelená antikoncepcia

Intímne chvíle s partnerom či partnerkou sú prirodzené a krásne a môžu byť tým najkrajším, čo v živote zažívame. Priemerný slovenský pár súloží podľa rôznych prieskumov dva krát za týždeň, čo je zhruba 100 krát ročne. Ak by sme teda všetko nechali iba na prírodu, mohli by sme v priebehu pár rokov skončiť obklopení húfom detí.

Pre niekoho lákavá predstava, pre iných nočná mora. Od nepamäti preto ľudia hľadajú spôsoby, ako zabrániť nechcenému otehotneniu. Rôznych metód a často veľmi bizarných prostriedkov existujú desiatky, nie každý z nich je však priateľský k našej planéte a mnohé z nich ani k nášmu zdraviu. Poďme sa teda pozrieť, aké máme možnosti a aký je dopad jednotlivých metód na životné prostredie.

anticoncepcia
Zdroj: eldia.com

Antikoncepciu môžeme rozdeliť na dve hlavné skupiny – trvalá a dočasná. Trvalá, teda sterilizácia, je u nás upravená zákonom č. 576/2004 Z.z. a predchádza jej písomný informovaný súhlas bez nutnosti chodiť pred komisiu, ako to bolo v minulosti. Muži môžu využiť dočasnú sterilizáciu, tzv. dočasnú vazektómiu pomocou špeciálnych klipov, ktoré sa dajú neskôr odstrániť.

Dočasná antikoncepcia nám ponúka celú škálu možností. Medzi tie najpopulárnejšie patrí hormonálna antikoncepcia a kondómy, k menej častým sa radí vnútromaternicové teliesko, Billingsova metóda a rôzne bylinky. Poďme sa teda na ne pozrieť zo strany ich vplyvu na životné prostredie.

Hormóny, voda a obojpohlavné ryby

Hormonálna antikoncepcia je dostupná v rôznych formách – v podobe tabletiek, náplastí, podkožných implantátov, injekcií, vnútromaternicového systému s hormónmi či antikoncepčného krúžku. Ich princíp je však rovnaký – je to podanie syntetických ženských hormónov do tela, ktoré zabraňujú neželanému tehotenstvu. Na svete sa na hormonálnu antikoncepciu spolieha približne 70 miliónov žien, na Slovensku sa toto číslo odhaduje na cca. 195 tisíc žien v plodnom veku.

Ak si odmyslíme negatíva antikoncepcie pre ženu samotnú – zvýšenie pravdepodobnosti trombózy, zaťaženie pečene, či ovplyvnenie psychiky, netreba zabúdať, že každý z nás je súčasťou väčšieho celku a nie izolovanou entitou. Moderná antikoncepcia obsahuje syntetické hormóny, ktoré sa z tela vyplavujú veľmi rýchlo a cez moč sa dostávajú do vody. Čistiarne odpadových vôd nie sú schopné tieto látky z vody odstrániť, naopak prítomnosť baktérií hormóny pravdepodobne ešte reaktivuje.

Naviac syntetický estrogén v porovnaní s tým prírodným vo vode ostáva o niečo dlhšie. Povrchové vody sa tak plnia umelými hormónmi a vedci čoraz častejšie upozorňujú na ryby a iné vodné živočíchy s poruchami reprodukčného systému. Vo vodných tokoch, do ktorých ústia výpuste z čistiarní odpadových vôd, sa našlo výrazne viac samičích rýb ako samčích, pričom mnohé samčie jedince mali aj prvky obojpohlavnosti. Táto skutočnosť nielen znižuje šancu na prežitie rýb, ale spätne ovplyvňuje aj nás ľudí, ktorí tieto ryby konzumujeme.

eko-sex
Žabám a iným vodným živočíchom nerobí hormonálna antikoncepcia dobre. FOTO – pixabay.com

Ak by ste chceli znížiť tieto negatívne dopady na životné prostredie, môžete si u svojho lekára namiesto kombinovanej hormonálnej antikoncepcie, ktorá obsahuje estrogén aj gestagén, vyžiadať antikoncepciu, ktorá obsahuje iba gestagén. Ďalšou alternatívou sú tie formy hormonálnej antikoncepcie, ktoré obsahujú znížené množstvo hormónov, nie sú však vhodné pre každého. Čo sa týka odpadov, najmenej „zelené“ sú tie formy, ktoré sa užívajú denne, a najšetrnejší je naopak vnútromaternicový systém, ktorý sa zavedie jednorazovo  a je účinný až po dobu 5 rokov.

Latex, jahňacie črevá a vegánsky kondóm

Druhou najčastejšou formou ochrany pred neželaným tehotenstvom sú kondómy. Väčšina prezervatívov sa vyrába z prírodného latexu, ktorý je biodegradabilný, teda sa po nejakom čase rozloží. Avšak aj tu je háčik – na spevnenie kondómov sa používajú rôzne konzervačné látky, ktoré komplikujú proces ich rozkladu. Jednou so skupín takýchto látok sú nitrozamíny, ktoré sú pre ľudí karcinogénne. Zbytočným odpadom ostáva aj balenie – krabička, príbalový leták, fólie na balenie jednotlivých kusov aj celej krabičky. Riešením môže byť kupovanie vo väčšom balení, dostupné sú aj 50 a viac kusové balenia, ktoré sú aj cenovo výhodnejšie – ako pri všetkých veľkoobjemových baleniach si ale aj tu rozmyslite, či ich stihnete do konca exspirácie využiť. 😉

Ďalším problémom kondómov je fakt, že latex na ich výrobu sa získava v ázijských krajinách, kde sa mnohé značky kondómov aj vyrábajú. Tento jednorazový produkt teda za svoj krátky život precestuje polovicu planéty, aby čoskoro skončil v koši. Ak máte obavy za akých podmienok bol vyrobený a získaný a či pracovníci v ekonomicky sa rozvíjajúcich krajinách dostali za svoju prácu adekvátnu mzdu, máte dve možnosti: 1) kúpite si produkt vyrobený v krajinách EÚ, kde boli dodržiavané prísnejšie kritériá, 2) zainvestujete do Fair Trade kondómov, ktorých certifikát zaručuje spravodlivé a bezpečné pracovné podmienky.

V zahraničí sú v ponuke aj iné alternatívy ku klasickým jednorazovým prezervatívom: latexové viacnásobne použiteľné typy alebo prezervatív vyrobený z membrány získanej z čriev jahniat (ide o „oprášený“ model, ktorý sa používal ešte za čias starých Rimanov). Pre vegánov existujú kondómy, pri ktorých sa na spracovanie latexu nepoužívajú látky živočíšneho pôvodu, ktoré sú inak využívané pri bežnej výrobe.

eko-kondomy
Foto: pixabay.com

A budúcnosť nám chystá ešte viac – britská firma British Condoms v súčasnosti vyvíja inteligentný kondóm, ktorý bude  merať dáta týkajúce sa vášho pohlavného styku – ako často, ako dlho, v ktorej polohe a podobne a odosielať ich cez aplikáciu, takže môžete svoje dáta sledovať a aj sa s nimi podeliť na Facebooku 😉 Firma na vyše sľubuje, že kondóm bude užívateľa  varovať aj pred sexuálne prenosnými ochoreniami.

Najzelenšia antikoncepcia

Najekologickejšia ochrana pred tehotenstvom je medené vnútromaternicové teliesko. Je to mechanická antikoncepcia, ktorá obsadí maternicu a nedovolí usadenie oplodneného vajíčka.

Jeho antikoncepčný efekt je vysoký – ich účinnosť je až 99%, čím vysoko prevyšujú kondómy (účinnosť 85%)  aj hormonálne tabletky (účinnosť 92%). Toto teliesko neobsahuje hormóny a dĺžka jeho účinnosti je až 5 rokov, čím sa výrazne znižuje aj množstvo odpadu. Je vyrobené z malého množstva medi – lacného a ľahko dostupného kovu. Nevýhodou je, že je zatiaľ dostupné len vo forme vhodnej iba pre ženy, ktoré už rodili.

Ďalšie možnosti

Týmto výpočtom sa naše možnosti nekončia. Ľudia, ktorí z náboženských či iných dôvodov tieto formy antikoncepcie nechcú používať, môžu pozorovať svoj prirodzený cyklus plodných a neplodných dní. Existuje hneď niekoľko metód a pomôcok na zisťovanie jednotlivých fáz, ktoré nám ponúka moderná technika aj vytrénovaná jemná ženská vnímavosť. Pri tejto forme antikoncepcie treba však brať do úvahy nevypočítateľnosť Matky Prírody a skutočnosť, že nie všetky máme pravidelnosť cyklov nastavenú podľa švajčiarskych hodiniek.

antikoncepcia
Foto: pixabay.com

Samozrejme jedinou 100% efektívnou a ekologickou antikoncepciou je abstinencia. Nech už sa však rozhodneme pre akúkoľvek formu ochrany pred neželaným otehotnením, je dôležité, aby sme toto rozhodnutie robili sami za seba a vedome, s čo najväčším množstvom informácií.

II. Erotické hračky

Milostný život sprevádza ľudstvo od nepamäti a ako jednému z mála živočíšnych druhov nám neslúži iba na rozmnožovanie. Ako si erotické hry spríjemniť vedeli už ľudia v praveku. Najstaršie erotické pomôcky pochádzajú z obdobia až 23 000 rokov pred Kristom – jedným z nálezov je kamenné dildo nájdené v Nemecku. Postupne nasledovali ďalšie vynálezy spôsobujúce rozkoš ako návleky na penis z Indie (300 n.l.), venušine guličky z Číny (500 n.l.) či vibrátor na parný pohon (1869), ktorý mal podobu veľkého prístroja a používal sa v nemocniciach na liečbu ženskej hystérie.

Vek technológií prináša so sebou ďalšie čoraz dokonalejšie spôsoby sexuálnej stimulácie – v roku 2013 uviedli v Japonsku na trh okuliare s virtuálnou realitou a robotickú ruku, ktoré denník Guardian vyhlásil za zatiaľ najdokonalejšiu erotickú pomôcku. Ale ako tieto pomôcky vplývajú na životné prostredie? Dá sa v erotických hračkách nájsť to „eko“?

Nezabúdajte na „5 B“

Trend ozelenievania erotických hračiek sa dal očakávať. Uvedomelí spotrebitelia, ktorí si kupujú biopotraviny a ekokozmetiku nie sú vo svojom intímnom živote ochotní používať produkty chemického priemyslu, navyše často vysoko toxické. Aj v tejto oblasti preto začali výrobcovia ponúkať čoraz viac produktov z recyklovaných či recyklovateľných materiálov a prírodných netoxických látok.

Pri výbere pomôcok na zvýšenie rozkoše by ste si mali všímať „5 B“:

1. Bezpečné pre zdravie

Erotické hračky sa robia z rôznych materiálov a mnohé z nich nie sú testované, tieto produkty totiž nepodliehajú povinnému testovaniu. Európska únia síce už uvažuje o regulácii dovozu tých, ktoré sú vyrobené z problematických mäkčených plastov obsahujúcich ftaláty, schvaľovací proces ale môže trvať dlho. Preto je dôležité si pri nákupe uvedomiť, že bezpečnosť materiálu je založená na niekoľkých faktoroch: sterilita, pórovitosť a chemické zloženie. Ďalšou vecou je údržba a čistenie. Určite je treba sa vyhýbať výrobkom z Ázie a od neznámych výrobcov.

Najbežnejšie používané materiály sú latex, gél (mäkčené PVC), termoplastická guma (TPR), tvrdý plast (ABS – Acrylnitril-Butadien-Styrol), silikón, drevo, sklo (tvrdené borosilikátové), keramika, kov. Latex má časté alergizujúce účinky a gélové pomôcky veľmi často obsahujú ftaláty (u detských hračiek boli zakázané už v roku 2007) – tieto nebezpečné zmäkčovadlá sa z vibrátorov, díld a ďalších pomôcok, ktoré prichádzajú do tesného kontaktu so sliznicami uvoľňujú a prenikajú do krvného obehu. V organizme potom ohrozujú funkciu ľadvín a pečene, a zvyšujú riziko vzniku alergií, astmy či rakoviny. Mužom znižujú tvorbu testosterónu a spermií.

eko-sex
Foto: pixabay.com

Medzi bezpečné sa radia ABS plast a silikón, sklo a kov. A hoci sklo a kov nevyzerajú ako materiály, ktoré by ste si na svoj vibrátor či dildo vybrali, vyznačujú sa neporéznosťou, je možné ich dokonale vyčistiť a sterilizovať a keďže dobre vedú teplo, môžete pri svojich hrátkach využiť ich schladenie v chladničke alebo naopak zohriatie a pohrať sa s partnerom pri dosahovaní nových pocitov. Drevené a keramické pomôcky majú póry, ktoré môžu byť pri nesprávnom čistení a dezinfekcii zdrojom baktérií, vyberajte si preto tie so špeciálnou povrchovou úpravou.

2. Bez umelých prísad

Na zloženie si treba dávať pozor aj pri nákupe lubrikantov, stimulačných gélov či ochutených kondómov. Mnohé z nich môžu obsahovať škodlivé látky v podobe minerálnych olejov, silikónov, látok na báze ropy (PEG), syntetických farbív a umelých vôní či konzervantov.

Žiadna z týchto látok by určite nemala prísť do styku so sliznicami, preto si treba pri nákupe dôsledne čítať zloženie a vyberať si bio-lubrikanty či gély vyrobené na 100% prírodnej báze , ktoré sú vhodné aj pre najcitlivejšiu pokožku a ako jediné aj pre orálny styk. Produkty by mali byť dermatologicky a klinicky testované. Nikdy si nekupujte výrobok, u ktorého nie je uvedené kompletné zloženie podľa INCI – ani z e-shopu.

eko-kondom
Foto: pixabay.com

3. Bez živočíšnych produktov

Čudovali by ste sa, keby ste vedeli, koľko výrobkov obsahuje látky živočíšneho pôvodu či látky na zvieratách testované. Hoci je od 1. marca 2013 v EÚ testovanie kozmetiky na zvieratách alebo dovoz takýchto produktov zakázaný, ešte stále toto testovanie povoľujú mnohé krajiny sveta a pri iných výrobkoch ako kozmetike nie je regulácia ani v EÚ. Vyberajte si preto výrobky netestované na zvieratách – spoznáte ich podľa značky so zajačikom či loga biokozmetiky alebo Vegan.

eko-znacky

4. Batérie sú dobíjateľné

Erotické hračky často obsahujú batérie, ktoré svojim obsahom problematických látok spôsobujú problémy na skládkach aj v spaľovniach, nehovoriac o tom, keď sa dostanú na čiernu skládku či niekam do prírody. Zabrániť tomu môžeme jednoducho – nákupom stimulátorov potešenia, ktoré môžeme dobíjať cez sieť alebo kupovať dobíjateľné batérie a naozaj ich aj dobíjať. Ďalšou variantov sú ručne dobíjateľné vibrátory, ktoré si pred stykom „natočíte“ alebo solárne dobíjateľné vibrátory.

natacaci-vibrator
Mechanicky dobíjateľný motorček.
solarny-vibrator
Solárne dobíjateľný motorček.

4. Balenie a produkt sú recyklovateľné

Vždy, keď je to možné, treba si vybrať produkt zabalený do recyklovateľných materiálov. Zbytočné obaly len zvyšujú zaťaženie životného prostredia odpadom. A treba si všímať aj materiál samotného výrobku, ktorý kupujeme a či je možné ho po skončení používania zrecyklovať. Výrobky z PVC napríklad pri spaľovaní v spaľovni zo seba uvoľňujú nebezpečné rakovinotvorné dioxíny. V zahraničí sa mnohé firmy s takýmto tovarom snažia aj upcyklovať – a vyrábajú napríklad bičíky zo starých bicyklových pneumatík.

V USA a vo Veľkej Británii už úspešne funguje niekoľko firiem, ktoré sa špecializujú na recykláciu a upcykláciu starých erotických hračiek. Je možné im produkty odovzdať na zberných miestach a oni ich potom roztriedia. Po vytriedení sa niektoré pomôcky dezinfikujú a sterilizujú (sklo, kov) a potom sa ako použité znovu predávajú. Ostatné sa rozmontujú (motorčeky, batérie) a podľa druhu materiálu odovzdávajú na recykláciu. A aby ste boli za svoju ekologickú uvedomelosť odmenení, dostanete zľavu na ďalší produkt z ich produkcie.

Znie to divne, kúpiť si použitú erotickú pomôcku, ale uvedomte si, že málokto z nás má počas svojho života iba jedného partnera, takže tiež používame už použité penisy a vagíny, ktoré navyše žiadnou dezinfekciu a sterilizáciu neprešli 😉 Ste znechutení? Tak už tento odstavec ďalej nečítajte … Americká Národná asociácia pre pokrok vedy a umenia v sexualite robila prieskum bežných e-shopov s novými erotickými pomôckami a zistila, že približne 10% zo všetkých nakúpených a testovaných pomôcok vykazovalo známky toho, že už boli predtým kúpené, otvorené a pravdepodobne použité. Dôkazmi boli nálezy v baleniach, ktoré obsahovali napríklad chlpy, otlačky prstov a iné.

III. Eko spálňa

Spálňa je miesto, ktoré by malo byť tak trochu našou svätyňou, miestnosťou, v ktorej oddychujeme, spíme a milujeme sa. A ak dbáme na svoje zdravie aj zdravie planéty v ostatných oblastiach svojej domácnosti, práve spálňa je to pravé miesto, kde sa zvýšená pozornosť naozaj oplatí.

Nápady a inšpirácie na to, ako ozeleniť svoju spálňu nájdete na mnohých webových stránkach a tí, ktorí hovoria po anglicky aj v populárnej knihe od Stefanie Iris Weiss: Eco-Sex: Go Green Between the Sheets and Make Your Love Life Sustainable.

Medzi základné desatoro patria:

  • Osvetlenie

Milujte sa cez deň, keď nie je potrebné svietiť. Ak sa chcete milovať v noci, vypnite svetlo. Ak už svetlo potrebujete, nainštalujte si kvalitné LED osvetlenie s vhodnou teplotou svetla – pozor na biele svetlo! Po 22:00 hod. by ste už mali mať kvôli vylučovaniu melatonínu (najsilnejší antioxidant v tele) iba žlté alebo červené svetlo. Ideálne je použiť sviečky, ktoré majú tú správnu vlnovú dĺžku svetla – nezabudnite si však vybrať sviečky z včelieho vosku alebo sójového oleja. Parafínové zaťažujú životné prostredie aj vaše dýchacie cesty. Kvôli požiarnej bezpečnosti ich umiestnite do krytých sklenených svietnikov a tak, aby ste ich neskopli.

  • Sprchovanie

Populárny výrok hovorí: „Šetri vodu, sprchuj sa s priateľom!“ a je to tak. Urobte si zo spoločného sprchovania dráždivú predohru a šetrite vodu 🙂

  • Erotická bielizeň

Muži vnímajú ženy hlavne zrakom a preto je erotická bielizeň častou súčasťou našich hrátok. Ak ste aj vy jej fanúšikmi, vyhýbajte sa pri jej nákupe syntetickým materiálom z ropy ako sú polyester či nylon a vyberte si namiesto nich spodnú bielizeň utkané z bavlny, bambusu alebo prírodného hodvábu, ideálne v bio-kvalite bez chemických bielidiel a pesticídov.

Dôležitá je aj farba bielizne – najčastejšie býva problematickými farbivami zafarbená červená, modrá a zelená. Najbezpečnejšia je prírodne biela, nefarbená bielizeň. Ak ste fanúšikmi kožených kúskov, pýtajte si vegetariánsku alebo vegánsku kožu, ktorá je rastlinného pôvodu. Je tenšia ako živočíšna koža, ale je vzhľadovo podobná a neprišiel kvôli nej o život žiaden živočích.

  • Eko-porno

Máte chuť pozrieť si pred milovaním niečo vzrušujúce, ale nechcete podporovať klasický pornopriemysel? Pozrite si stránku nórskej neziskovej organizácie Fuck for Forest. Na ich webstránke www.fuckforforest.com si môžete za malý registračný poplatok pozrieť amatérske videá od iných členov, prípadne tam nahrať svoje vlastné. Zisk potom každoročne putuje na projekty na záchranu lesov po celom svete. V rokoch 2009, 2010 a 2013 podporili aj naše Lesoochranárske zoskupenie VLK.

  • Prírodné afrodiziaká

Pre afrodiziaká nemusíte chodiť do lekárne. Existujú aj potraviny, ktoré preukázateľne zvyšujú túžbu a potenciu – medzi najznámejšie patria zeler, čili, špargľa, figy, banány, ženšen či avokádo. A ak vám naozaj nestačia, siahnite po 100% bio tabletách od francúzskej značky Claude Laboratories, ktoré obsahujú bylinné zložky. V ponuke je široká škála tabletiek na zvýšenie sexuálneho výkonu, lepšiu výdrž, vaginálnu lubrikáciu či zvýšenie libida. Produkty sú testované, majú bio certifikát a je ich možné dostať aj v našich lekárňach.

Ale najjednoduchšie a najlacnejšie afrodiziakum je pohyb. Zlepšuje cirkuláciu krvi a aj erektilné funkcie. A endorfíny, ktoré sa športom vylúčia zvyšujú chuť na sex 🙂

  • Prírodná erotická kozmetika

Aj v tejto oblasti treba určite siahnuť po certifikovanej biokozmetike. Nikoho v spálni nepoteší kožná alergická reakcia či svrbenie a iné radosti. Pozor si však treba paradoxne dať aj na 100% prírodné prípravky ako sú čisté esenciálne oleje, ktoré pri nesprávnom použití môžu pôsobiť dráždivo. Francúzska značka Divine Extases sa zameriava na spotrebiteľov, ktorí hľadajú produkty zvyšujúce rozkoš, ale bez rizika alergických reakcií či neželaných vedľajších účinkov.

V ich ponuke nájdete okrem iného aj lubrikanty, orgazmický gél s obsahom nechtíka, čistič na erotické pomôcky s čajovníkovým a mätovým olejom, či mandarínkovo-škoricový masážny olej. Všetky produkty sa vyrábajú vo Francúzsku z overených zdrojov a udržateľných prísad – kontroverzný palmový olej nahrádzajú včelím voskom či bambuckým maslom a svoje produkty balia do recyklovateľných obalov.

  • Vybavenie spálne

Aj samotné zariadenie vášho intímneho priestoru môže pobyt v ňom zlepšovať. Potrebujete nový nábytok? Zvážte, či nie je lepšie si ho zaobstarať z druhej ruky. Ak kupujete nový, zamerajte sa na obnoviteľné materiály ako je lokálne drevo, bambus či papier. Aj obliečky a posteľnú bielizeň si môžete kúpiť z bio-bavlny, celulózy či rýchlorastúceho bambusu. A ak sa chystáte spálňu vymaľovať, vsaďte na hlinené omietky a prírodné farby bez riedidiel.

  • Prestaňte striekať svoj trávnik

Výskum realizovaný firmou Durex zistil, že až 26% Slovákov sa miluje vonku v záhrade. A ste si istí, že sa chcete milovať v tráve postriekanej herbicídmi a pesticídmi a ktorú pravidelne hnojíte chemickými hnojivami? Nájdite si ekologickú alternatívu alebo uprednostnite druhovo bohaté kvitnúce trávniky. A keďže až 36% Slovákov sa miluje v parku, je dobré zasadiť sa za zrušenie chemických postrekov aj tam 😉

  • Eko-zoznamka

Ak hľadáte súznenie duší a chcete si vybrať podobne naladeného eko-partnera či eko-partnerku, určite sa zaregistrujte na zoznamke Green Singles alebo Planet Earth Singles. Obe sú určené pre ľudí s eko-životným štýlom.

  • Všetkého veľa škodí

Najdôležitejším pravidlom eko-sexu je však stále dobrovoľná skromnosť, prirodzenosť a jednoduchosť. Ako píše časopis Sedmá generace: „Na posteli z certifikovaného dreva, na plachte z fairtradovej bavlny a s penisom v bio-kondóme sa skrátka do prírodného raja zas tak jednoducho nepresúložíme — a pokiaľ áno, pôjde o raj veľmi individualizovaný. Veľká časť ekosexuálnych produktov je luxusným tovarom, ktoré si môže dovoliť iba — z globálneho hľadiska — hŕstka vyvolených. Pokiaľ by snáď došlo k ich masovej výrobe, zaťaží životné prostredie v konečnom dôsledku rovnako ako dnes, ak nie viac.“

Je preto vhodné si aj pri hľadaní milostného potešenia vždy položiť otázku: „Naozaj to potrebujem?“ a nepodľahnúť greenwashingovým stratégiám, ktorými sa nás firmy snažia zlákať často aj za pomoci falošných „bio“ a „prírodný“ etikiet a log nekrytých žiadnou reálnou nezávislou certifikáciou. Eko-sex je o minimalizme vecí a maximalizme skutočných pocitov a prežitkov – inšpirujte sa a užite si to.

 

Profil autora:

Vyštudovala environmentalistiku na Prírodovedeckej fakulte UK a „Environmental Policy“ program na AINOVA v Svätom Juri. V CEEV Živica pôsobí na rôznych pozíciách od roku 2002. Absolvovala stáž v partnerskej ekoporadni v rakúskej organizácii „die umweltberatung“. Je certifikovaná „eko-upratovačka“  a mestská včelárka. Momentálne je zodpovedná za Ekoporadňu Živica a mestské včely.

V Živici sa venuje globálnemu vzdelávaniu, momentálne pôsobí v Komenského inštitúte. Ku globálnemu vzdelávaniu ju priviedla životná cesta – detstvo strávila na malom ostrove v Stredozemnom mori, neskôr študovala psychológiu na Univerzite Komenského a City University of New York. Dôležitosť globálneho vzdelávania vníma aj vďaka svojej dcére, ktorá je Slovenka indicko – afrického pôvodu, pričom polovica jej rodiny žije v USA.

Názory

Vlad Jackovyj

Výnimočný dátum nielen pre Ukrajincov, ale aj pre Slovákov

Začiatkom marca si pripomíname 210. výročie narodenia ukrajinského básnika Tarasa Ševčenka, ktorého spájalo neobyčajné priateľstvo s Pavlom Jozefom Šafárikom.

Kristína Červeňáková

Bála som sa vrátiť do ambulancie, dodnes ma z toho mrazí

Prečítala som si vyjadrenie novinárky Zuzany Kovačič Hanzelovej o jej rozhodnutí stiahnuť sa z nahrávania politických rozhovorov pre neutíchajúce vyhrážky a útoky. Myslím si, že v jej situácii by som učinila rovnako. Útoky na ženy novinárky pribúdajú a sú čoraz vyhrotenejšie, odstrašujúcejšie a ohrozujúcejšie. Aj keď sa politickým témam nevenujem, pred pár mesiacmi som sa ocitla v nepríjemnej situácii, a to v ordinácii lekára.

marie-stracenska
Marie Stracenská

Skúškou zo základov štátu a práva by mali prejsť všetci

Skúšku zo základov štátu a práva som robila veľmi dávno. Učili sme sa na ňu viacerí, navzájom sa pýtali a odpovedali, no aj tak sme sa potom priamo na mieste báli. Dopadla dobre, na prvý termín, myslím, že skúšajúci bol pomerne benevolentný.

Bianka Mária Bálintová

Na tichom proteste sme sa vraj tvárili, že bojujeme za slobodu médií

Stojíme na Námestí slobody, v rukách držíme transparenty a pred Úradom vlády sa pomaly začína tichý protest. Predchádzalo mu odoslanie otvoreného listu premiérovi Robertovi Ficovi a predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu. „Vyjadrujeme nesúhlas s poslednými vyjadreniami premiéra Roberta Fica a iných predstaviteľov vlády na adresu novinárov. Nesúhlasíme s tým, že na úrad vlády nechcú pustiť konkrétne médiá,“ hovorí jedna z organizátoriek protestu. Premiér sa totiž rozhodol, že si bude medzi médiami vyberať podľa toho, ktoré mu vyhovujú. Za konflikt medzi dvoma politikmi zaplatili novinári, ktorým predseda Národnej rady obmedzil možnosti nahrávať či vysielať živé vstupy v parlamente.

Mária Sendecká

Zachytávajú dažďovú vodu, no nie všetci ju využívajú

V rámci programu Zelená škola, ktorý realizuje CEEV Živica, sme navštívili viacero škôl. Jednou z nich bola aj taká, ktorá sa rozhodla zadržiavať vodu a kosiť trávniky menej. Ako to dopadlo?

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner