fbpx
Enviro

V národnom parku Vysoké Tatry pripravujú hudobný festival. Ochranári žiadajú umelcov, aby nevystúpili

Prvého septembra začne vo Vysokých Tatrách nový hudobný festival Tatra Flowers, ktorého vystúpenia sa budú odohrávať aj na Téryho chate či Skalnatom plese. Program bude podliehať prísnym podmienkam stanoveným správcom národného parku, no ochranári tvrdia, že ide o princíp. Národný park nemá byť lunapark.

Autorka je signatárkou výzvy ochranárov umelcom

Jedinečný festival s kvalitnými umelcami na jednom z najkrajších miest našej krajiny. Tak nejak by sa dal opísať nový hudobný festival Tatra Flowers, ktorý sa začne prvého septembra na území Národného parku Vysoké Tatry. Vystúpia na ňom špičkoví slovenskí umelci ako Jana Kirschner, SĽUK, Peter Lipa či skupina Billy Barman.

Avšak, hrať nebudú iba na terase niektorého z hotelov v meste Vysoké Tatry, no aj v piatom, najvyššom stupni ochrany pred Téryho chatou či na Skalnatom plese. „Naším kritériom nebol národný park, nás oslovili Tatry. Na realizáciu sme vybrali miesta, kde sa bežne dejú rôzne podujatia,“ hovorí šéf festivalu František Tököly.

tatra-flowers-ochranari
Photo credit: cahharin via Foter.com / CC BY

Koncerty a premietania sa odohrajú na ôsmich miestach: Štrbské pleso, Hrebienok, Téryho chata, Park Tatranská Lomnica, Skalnaté pleso, Popradské pleso, kostol v Tatranskej lomnici a Grand Hotel Starý Smokovec. Časť z týchto miest pritom leží v piatom, najvyššom stupni ochrany prírody, kde by sa každý mal podľa zákona správať ticho a prírodu nerušiť.

Bez reprákov a pódia

Podľa správy národného parku TANAP-u sa netreba obávať rušenia chránenej prírody, pretože podujatie je sústredené do turistických centier „na ktorých sa v čase vrcholiacej turistickej sezóny denne pohybujú tisícky návštevníkov a aj preto sa blízka prítomnosť chránených živočíchov v daných lokalitách nepredpokladá.“

Na organizáciu festivalu majú organizátori výnimku zo zákona o ochrane prírody, ktorú im schválil aj správca národného parku za podmienky dodržania prísnych kritérií. V skratke: hudba v srdci národného parku nebude reprodukovaná, vystupovať sa bude len na miestach s už vybudovanou infraštruktúrou, na Téryho chate nepribudne umelcom žiadne pódium a nástroje si hore vynesú sami, prípadne im pomôžu nosiči. Upravené sú tak isto časy vstúpení tak, aby čo najmenej rušili zvieratá, pričom termín festivalu je mimo hniezdneho obdobia vtáctva a vyvádzania mláďat a zvuk nesmie smerovať tak, aby sa jeho ozvena šírila do diaľky. „Na každé miesto máme špecifické podmienky, čomu sme prispôsobili výber umelcov a ich interpretácie,“ hovorí organizátor. Dohliadať na akciu budú aj pracovníci TANAP-u, ktorých pokyny budú pre organizátora podujatia záväzné.

tatra-flowers-ochranari
Hrať sa bude aj pred Téryho chatou v piatom stupni ochrany. FOTO – Archív autorky

Správa TANAP-u bude mať v rámci festivalu tiež svoj program. Na Popradskom plese bude mať vlastnú edukatívno-zážitkovú zónu pre rodiny.

Spomedzi tridsiatich bodov programu sa vstupné platí len na jedno vystúpenie – koncert speváčky Jany Kirschner v sprievode SĽUKu na Štrbskom plese. Časť vstupného pritom organizátor sľubuje darovať správcovi národného parku TANAP a generálny sponzor Slovenská sporiteľňa má tento dar zdvojnásobiť. Zvyšok festivalu hradia sponzori, pričom hlavným sponzorom je COOP Jednota blízka podnikateľskej skupine J&T, ktorá vo veľkom podniká práve v národnom parku Vysoké Tatry.

Národný park vs. lunapark

Ochranári združení v Slovenskom ochranárskom sneme hovoria, že ide o princíp národný park verzus lunapark.

„Možno si poviete, že náš najstarší a najznámejší národný park prežil už toľko necitlivých zásahov, že o jeden viac alebo menej na veci nič nezmení. Ale zmení. Lebo kým dosiaľ sa devastácia tatranskej prírody asociovala s arogantnými špekulantmi, investormi či developermi, „zainteresovanými“ komunálnymi poslancami, neschopnými, nesvojprávnymi (alebo skorumpovanými?) štátnymi úradníkmi či nedisciplinovanými návštevníkmi, odteraz sa bude spájať aj s Vami, verejne známymi ľuďmi s charizmou, veľkým mienkotvorným potenciálom, výchovným vplyvom a tomu všetkému primeranou zodpovednosťou,“ píšu v otvorenom liste, ktorý zaslali vystupujúcim umelcom so žiadosťou, aby svoje vystúpenia v srdci chránenej prírody stiahli a súhlasili len s vystúpením na okraji či za hranicami národného parku.

tatra-flowers-ochranari
Národný park nemá byť lunapark. FOTO – regiontatry.sk

Národný park je podľa zákona o ochrane prírody: “Rozsiahlejšie územie, spravidla s výmerou nad 1 000 ha, prevažne s ekosystémami podstatne nezmenenými ľudskou činnosťou alebo v jedinečnej a prirodzenej krajinnej štruktúre, tvoriace nadregionálne biocentrá a najvýznamnejšie prírodné dedičstvo, v ktorom je ochrana prírody nadradená nad ostatné činnosti.” Správa TANAP-u tvrdí, že ich snahou je komplexné zosúladenie historických, kultúrnych, športových, podnikateľských a iných civilizačných aktivít so záujmami ochrany prírody.

„Vzácne územia nevyhlasujeme za chránené na to, aby sme ich následne „oživovali“ rôznymi kultúrnymi podujatiami, ale práve (aj) preto, aby sa tam žiadne podujatia typu Tatra Flowers nekonali. A to ani v prípade, ak by ich protagonistami boli špičkoví umelci. Takíto umelci sú vo svete takmer bez výnimiek na strane ohrozenej prírody,“ tvrdia ochranári v otvorenom liste.

Že tatranský národný park nemá byť lunapark potvrdil nedávno aj najvyšší súd vo svojom rozhodnutí ku plánovanej výstavbe novej lanovky, ktorá by zasiahla územia s najvyšším stupňom ochrany. Oslovení hudobníci na výzvu ochranárov zatiaľ nereagovali.

Profil autora:

Študovala žurnalistiku a manažment prírodných zdrojov na viedenskej BOKU. Aktívna mestská cyklistka so záujmom o komunálnu politiku a životné prostredie. Členka Slovenského ochranárskeho snemu.

Názory

Vlad Jackovyj

Výnimočný dátum nielen pre Ukrajincov, ale aj pre Slovákov

Začiatkom marca si pripomíname 210. výročie narodenia ukrajinského básnika Tarasa Ševčenka, ktorého spájalo neobyčajné priateľstvo s Pavlom Jozefom Šafárikom.

Kristína Červeňáková

Bála som sa vrátiť do ambulancie, dodnes ma z toho mrazí

Prečítala som si vyjadrenie novinárky Zuzany Kovačič Hanzelovej o jej rozhodnutí stiahnuť sa z nahrávania politických rozhovorov pre neutíchajúce vyhrážky a útoky. Myslím si, že v jej situácii by som učinila rovnako. Útoky na ženy novinárky pribúdajú a sú čoraz vyhrotenejšie, odstrašujúcejšie a ohrozujúcejšie. Aj keď sa politickým témam nevenujem, pred pár mesiacmi som sa ocitla v nepríjemnej situácii, a to v ordinácii lekára.

marie-stracenska
Marie Stracenská

Skúškou zo základov štátu a práva by mali prejsť všetci

Skúšku zo základov štátu a práva som robila veľmi dávno. Učili sme sa na ňu viacerí, navzájom sa pýtali a odpovedali, no aj tak sme sa potom priamo na mieste báli. Dopadla dobre, na prvý termín, myslím, že skúšajúci bol pomerne benevolentný.

Bianka Mária Bálintová

Na tichom proteste sme sa vraj tvárili, že bojujeme za slobodu médií

Stojíme na Námestí slobody, v rukách držíme transparenty a pred Úradom vlády sa pomaly začína tichý protest. Predchádzalo mu odoslanie otvoreného listu premiérovi Robertovi Ficovi a predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu. „Vyjadrujeme nesúhlas s poslednými vyjadreniami premiéra Roberta Fica a iných predstaviteľov vlády na adresu novinárov. Nesúhlasíme s tým, že na úrad vlády nechcú pustiť konkrétne médiá,“ hovorí jedna z organizátoriek protestu. Premiér sa totiž rozhodol, že si bude medzi médiami vyberať podľa toho, ktoré mu vyhovujú. Za konflikt medzi dvoma politikmi zaplatili novinári, ktorým predseda Národnej rady obmedzil možnosti nahrávať či vysielať živé vstupy v parlamente.

Mária Sendecká

Zachytávajú dažďovú vodu, no nie všetci ju využívajú

V rámci programu Zelená škola, ktorý realizuje CEEV Živica, sme navštívili viacero škôl. Jednou z nich bola aj taká, ktorá sa rozhodla zadržiavať vodu a kosiť trávniky menej. Ako to dopadlo?

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner