fbpx

Sambááááááá!

V sambe zažijú aj rozhádané skupiny pocit jednoty, zmierenia so svetom i so sebou navzájom. Vďaka sambe zabudnú na odlišnosti, aj prízemné záujmy. Rád sa dám prekvapiť, hoci myslím, že na Slovensku by samba nestačila.

Sambááááááááá! Zabudnite na predpísané kroky, nezáleží na tom, ako kladiete nohy. Sambáááááá! Samba je číre nadšenie. Samba sa tančí náladou, nie nohami. Sambááááááá!

Takto nás, so široko rozpaženými rukami, povzbudzovala Brazílčanka Gabrielle, keď nás počas riaditeľskej porady nútila tancovať sambu.

„Už tretí deň sedíme a rokujeme o hlúpostiach,“ hovorí Gabrielle. „Takto sa nikam nedostaneme. Zapájame iba mozog. To nikam nevedie. Treba sa oslobodiť od racionalizovania, koniec špekulovaniu, aááááá…. sambááááááá… sambáááááááá!“

A Gabrielle pokračuje: „Keď sme boli na workshope o netradičných spôsoboch peacebuildingu, Jean Paul Lederach celú rozhádanú skupinu vytiahol na týždeň na ostrov a tam sme celé dni tancovali sambu. Samba je mierotvorný nástroj, tak si môžu porozumieť aj bývalí nepriatelia, sambááááááááááá…“ V sambe zažijú pocit jednoty, zmierenia so svetom i so sebou navzájom. Vďaka sambe zabudnú na odlišnosti, aj prízemné záujmy…

Hovoríme s Gabrielou o skúsenostiach so školskou peer mediáciou, ale Gabrielle vymýšľa programy, v ktorých bude mládež z rozvadených gangov spoločne tancovať sambu. Pochybujem, že na to nájde nejakého sponzora. Rád sa dám prekvapiť, hoci myslím, že na Slovensku by samba nestačila.

Úryvok z novej knihy Dušana Ondrušeka Yahoo Boys a ďalšie klebety z ciest, ktorú si môžete objednať tu: http://www.pdcs.sk/sk/publikacie/yahoo-boys.html

Profil autora:

Facilitátor a tréner. Založil a vedie organizáciu Partners for Democratic Change Slovakia (PDCS), ktorá sa snaží kultivovať priestor pre dialóg, šíriť poznatky a zručnosti pre alternatívne spôsoby riešenia konfliktov, hlavne v oblasti komunitných a verejných konfliktov. Pôvodne pracoval ako psychológ, venoval sa poradenstvu a terapii. Zaoberal sa výskumom altruizmu a účinnosti rôznych typov tréningov. Od roku 1990 sa trénersky a konzultačne zameriava prevažne na oblasť organizačného rozvoja, alternatívnych spôsobov riešenia konfliktov a nenásilnej komunikácie. Ako tréner a facilitátor doteraz viedol viac asi 1100 tréningov vo viac ako 40 krajinách. Je autorom a spoluautorom 11 kníh. Je lektorom na Sokratovom inštitúte v rámci projektu SAMRS/2015/RV/1/10 a tiež na Komenského inštitúte.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner