fbpx

Mimozemšťania v školstve

Včera som pochopil, čo je to paralelný vesmír. S Margret žijeme v tom istom čase a na tom istom kontinente, ale aj tak každý v inom svete.

Postaršia dáma, berlínčanka Margret Rasfeld vybudovala školy, ktoré mi včera pri jej rozprávaní na Komenského inštitúte zneli ako sci-fi poviedky Isaaca Asimova.

Decká posiela samé na tri týždne do sveta. Každé dostane 5 eur na deň a musí nejako prežiť. Minule jej žiaci išli z Berlína do Vysokých Tatier. Prespávajú na lúkach, v lesoch, vodu aj jedlo sa snažia zohnať výmenou za pomoc miestnym ľuďom. Nie je s nimi učiteľ, len jedna osoba nad 18 rokov. Väčšinou študent z pedagogickej fakulty, ktorý sa takto rovno zaúča do svojho budúceho remesla.

Predstavil som si hneď našich slovenských budúcich učiteľov, ktorí sa nudia v zatuchnutých prednáškových sálach a čakajú, kedy vypadnú z univerzity s titulom a nepôjdu nikdy učiť.

Po kliknutí obrázok zväčšíte

Títo žiaci si dokonca odhlasovali, že nemajú počas putovania ani mobil. Lebo úzkostliví rodičia ich majú potrebu kontrolovať, tak to vyriešili po svojom. Toto všetko sa deje v rámci predmetu, ktorý má vedecko-fantastický názov „Výzva“.

Človeka už potom ani neprekvapí, že ďalší predmet sa volá „Zodpovednosť“, vyučovanie začína tichou meditáciou, žiaci sa sami hlásia, kedy chcú byť skúšaní z povinných predmetov a počas dňa si volia, čo a ako sa budú učiť. Margret nezakladá anarchistické školy, ale učí deti zodpovednosti v každodennom živote.

Hneď som si spomenul, ako by si vo vesmíre, ktorý obývam ja, väčšina našich žiakov úhľadným písmom napísala do svojho zošitu vyšperkovanú definíciu zodpovednosti a na druhý deň by ju pri skúšaní odrecitovali pred tabuľou.

Sekeru by si do ruky nemohli zobrať vôbec, lebo nepochybne aspoň desať vyhlášok to vidí ako vysoký stupeň ohrozenia vývoja dieťaťa. Bezpečnejšie je si ju pozrieť na interaktívnej tabuli.

Spanie na lúke by regionálny úrad verejného zdravotníctva schvaľoval v zrýchlenom konaní osem mesiacov a aj to len pod podmienkou, že všetky mravce a chrobáky musia byť z lúky vopred odstránené kvôli bezpečnosti.

Deti by ešte dostali podmienku, že každú vodu, ktorú si zaobstarajú, musia pred požitím najskôr podrobiť laboratórnym testom v certifikovanom zariadení. Lebo aj naše inštitúcie sú zodpovedné.

Je viac ako nutné do nášho vesmíru transportovať mimozemšťanov ako Margret. Zbytočne sa snažíme letieť na Mars, keď deti v našom vesmíre ešte stále žijú v školskom stredoveku.


Chcete sa o inovatívnych prístupoch k učeniu dozvedieť viac? Ak ste pedagogický pracovník, prihláste sa do nového ročníka Komenského inštitútu. Viac informácií o prihlasovaní a programe nájdete na www.komenskehoinstitut.sk

komenskeho-institut

Profil autora:

Zakladateľ a bývalý riaditeľ Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica. Pôvodne učiteľ v Bratislave, dnes obyvateľ lazov na Zaježovej. V rámci CEEV Živica sa venuje zriadeniu modelovej škole vo Zvolene.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner