fbpx
Enviro

12 eko-predsavzatí do nového roka

Novoročné predsavzatia nemusia byť len o nejedení sladkostí či nefajčení, ale môžu pomôcť aj životnému prostrediu. Pripravili sme pre vás na každý mesiac nového roka jedno eko-predsavzatie, ktoré keď splníte, bude dopad vášho života na Zem minimálny.

Nový rok – nový začiatok. Každý rok si v dobrej viere dávame novoročné predsavzatia, dva-tri týždne nás to drží a potom pomaly, ale isto skĺzneme do starých koľají. Pohltia nás každodenné starosti aj radosti a zmena sa posúva na ďalší rok…

Tento rok to ale bude iné! Okrem klasických predsavzatí o nejedení sladkostí a pravidelnom cvičení si môžeme dať aj zopár zmysluplných – takých EKO, pre Zem a pre naše deti. A aby bolo pre nás jednoduchšie ich dodržať, dáme si na každý mesiac iba jedno. Budeme tak mať celý mesiac na to, aby sme predsavzatie vyskúšali a zžili sa s ním. Pripravte si kalendár a na každý prvý deň v mesiaci si vpíšte jedno.

Z čoho si môžete vyberať?

JANUÁR – Zamerajte sa na nulový odpad

Šesť „R“ hovorí: Rething, Refuse, Repair, Reduce, Reuse, Recycle (rozmysli si, odmietni, oprav, minimalizuj, znovu používaj, recykluj). Recyklácia je fajn, ale oveľa dôležitejšie je, aby odpad vôbec nevznikal. Hľadajme preto v obchodoch produkty, ktoré bežne nakupujeme, ale v environmentálne šetrných obaloch.

Nakupujme nebalené potraviny (ovocie, pečivo, zeleninu) alebo si nosme na nákup vlastné obaly (na čapované čistiace či hygienické prostriedky, na vážené potraviny v bezobalových obchodoch). Nenakupujme impulzívne, vyhýbajme sa jednorazovým produktom, využívajme rôzne burzy, bazáre a výmenu vecí medzi známymi – môžeme získať veľa funkčných vecí a nenakupovať zbytočne nové produkty.

Photo credit: cogdogblog via Foter.com / CC BY
Photo credit: cogdogblog via Foter.com / CC BY

FEBRUÁR – Dajte zbohom palmovému oleju

Vedeli ste, že kvôli produkcii palmového oleja je každú hodinu vyťažená plocha pralesa veľká ako 300 futbalových ihrísk? A že toto odlesnenie vypustí do atmosféry 15 000 ton CO2 na každý vyťažený hektár? Že ročne zomrie kvôli palmovému oleju 1 000 orangutanov?

Skontrolujte potraviny, kozmetiku, čistidlá či krmivo pre domácich miláčikov a vyberte si tie bez obsahu palmového oleja, prípadne napíšte výrobcovi svojho obľúbeného produktu, aby palmový olej prestal používať.

Indonézska polícia vyšetriu miesto činu: Na zhorené ostatky lesa a rašeliniska v blízkosti Nyaru Menteng Orangutan Sanctuary severny od Palangkaraya na centrálnom Kalimantane boli zasadené sadenice palmy olejovej. FOTO - Ardiles Rante / Greenpeace
Indonézska polícia vyšetriu miesto činu: Na zhorené ostatky lesa a rašeliniska v blízkosti Nyaru Menteng Orangutan Sanctuary severny od Palangkaraya na centrálnom Kalimantane boli zasadené sadenice palmy olejovej. FOTO – Ardiles Rante / Greenpeace

MAREC – Založte si záhradku

Na balkóne, na okne, za bytovkou alebo v záhradke – vysaďte rastliny, ktoré môžete konzumovať (ovocie, zelenina, bylinky) alebo kvitnúce rastliny, ktoré dávajú obživu motýľom či včelám. Zistíte, ako chutí na slnku vypestovaná zelenina a môžete s deťmi pozorovať opeľujúci hmyz. V lete nezabudnite na napájadlo pre smädné vtáky a hmyz, na záhrade nechajte kus nepokosenej divočiny – pridať môžete aj hmyzí hotel či kopu pre ježkov.

Photo credit: jorge zapico via Fair / CC BY-NC-SA
Photo credit: jorge zapico via Fair / CC BY-NC-SA

APRÍL – STOP balenej vode

Celosvetovo sa ročne spotrebuje až 200 biliónov litrov balenej vody! Pritom len 20% všetkých plastových fliaš sa zrecykluje, zvyšok skončí na skládkach, v spaľovniach, v prírode či v oceánoch. Pritom rôzne nezávislé testy ukazujú, že kvalita balených vôd je často horšia, ako kvalita vody, ktorá nám za neporovnateľne nižšiu cenu tečie doma z kohútika (napr. https://www.dtest.cz/clanek-835/test-balenych-vod-a-pitne-vody-z-kohoutku-2009). Kúpte si kvalitnú nerezovú či sklenenú fľašu a noste si vlastnú vodu, v lete sa zas môžete osviežiť bylinkovou vodou z vlastnej úrody a kohútika.

Photo credit: けんたま/KENTAMA via Foter.com / CC BY
Photo credit: けんたま/KENTAMA via Foter.com / CC BY

MÁJ – Sadnite na bicykel, choďte pešo alebo použite MHD

Chce to pevnú vôľu vzdať sa pohodlnej jazdy autom, hoci každý, kto si vyskúša rannú zápchu, je naklonený už nikdy viac do auta v meste nesadnúť 😀 Cesta bicyklom je rýchlejšia a navyše máte fitnes zdarma – ja vždy prídem po 20 minútach jazdy do práce dobre naladená a rozhýbaná. Ak máte blízko do práce, môžete využiť aj rýchlu chôdzu a pre ostatných je tu mestská hromadná doprava. Namiesto nervózneho posúvania sa v zápche si môžete prečítať knihu.

Critical Mass v Bratislave. FOTO - Autorka
Critical Mass v Bratislave. FOTO – Autorka

JÚN – Jeden vegánsky deň týždenne

Ak sa na jeden deň v týždni vzdáte konzumácie živočíšnych produktov, ušetríte obrovské množstvo emisií skleníkových plynov. Naviac až 80% skleníkových plynov (napr. metán) vzniká priamo na farmách pri živočíšnej výrobe a len 20% ostáva na dopravu a manipuláciu. Pri skúšaní nových receptov sa môžete s partnerom či deťmi zabaviť a objaviť nové netradičné chute. A okrem svojho zdravia pomôžete zmierniť aj klimatickú zmenu.

Photo credit: Sharada Prasad via Foter.com / CC BY
Photo credit: Sharada Prasad via Foter.com / CC BY

JÚL – Nájdite si svojho farmára

Lokálnym nákupom od miestnych producentov podporujete sebestačnosť svojho regiónu a šetríte zbytočnú prepravu. Môžete si vypočuť príbeh svojho farmára a porozprávať sa s ním, o aké produkty máte záujem a akým spôsobom ich pestuje – práve takto funguje tzv. komunitou podporované poľnohospodárstvo či debničkový systém. Táto komunitná forma farmárčenia vám okrem debničky plnej chutných produktov umožní spoznať nových ľudí, ísť pomáhať na farmu či ochutnať málo známe druhy ovocia a zeleniny.

Photo credit: AndyRobertsPhotos via Foter.com / CC BY
Photo credit: AndyRobertsPhotos via Foter.com / CC BY

AUGUST – Založte si vermikompost

Myslíte si, že na kompostovanie treba mať záhradu? Ani náhodou – kompostovanie hravo zvládnete aj v paneláku pomocou tzv. vermikompostu – kompostovania pomocou dážďoviek. Tento spôsob zhodnocovania organického odpadu je čoraz populárnejší a na facebooku nájdete celé „dážďovkové“ komunity. Ak vám dážďovky nie sú sympatické, môžete investovať do interiérového kompostéra s baktériami či otočného kompostéra na balkón (viac nájdete na www.kompostuj.cz)

Vermikompostér. FOTO - ekonakup.cz
Vermikompostér. FOTO – ekonakup.cz

SEPTEMBER – Prestaňte vyhadzovať jedlo

Ročne sa na svete vyhodí až 1/3 potravín, ktoré končia na skládkach či v spaľovaniach, kde sú zdrojom nebezpečných dioxínov, skládkových plynov, metánu a 3,3 gigatony CO2. Urobte si preto pred nákupom plán, čo budete v danom týždni variť, skontrolujte zásoby a dokúpte iba to, čo naozaj zjete. Dojedajte jedlo a naučte sa variť zo zvyškov – ušetríte tým nemalé financie aj zbytočný odpad.

Photo credit: USDAgov via Foter.com / CC BY
Photo credit: USDAgov via Foter.com / CC BY

OKTÓBER – Vyhnite sa rýchlej móde

Veľké módne reťazce chrlia neuveriteľne lacnú módu a hovoria nám, že máme meniť šatník aspoň dvakrát za sezónu. Tento ošiaľ spôsobuje, že charity praskajú vo švíkoch a staré oblečenie už nikto nechce. Krajiny ako Bangladéš, Pakistan a India sa zas topia v toxickej vode z odevných tovární, kde pracujú robotníci a deti v otrasných podmienkach za otrocké mzdy. Zvážte preto radšej nákup odevov z druhej ruky a výmenu oblečenia v rámci rodiny a komunity. A ak už naozaj potrebujete kúpiť niečo nové, zistite si, kto vyrobil vaše šaty a ako – rýchla móda je totiž aj toxická – plná nebezpečných chemikálií, ktoré sa vám pri potení vstrebávajú priamo do pokožky. Hľadajte preto bio bavlnu a zodpovedné značky (viac na http://www.greenpeace.org/slovakia/sk/kampane/toxicke-latky/detox-catwalk/)

Photo credit: Thomas8047 via Foter.com / CC BY
Photo credit: Thomas8047 via Foter.com / CC BY

NOVEMBER – Vyhnite sa chemikáliám v kozmetike

Máme pre vás zlú správu – nielen móda je toxická. Všetko, čo si natriete na pokožku, sa vstrebáva do vášho tela. Preto by ste nemali na pokožku nanášať nič, čo by ste nezjedli! Vyberajte si preto bio-kozmetiku bez obsahu škodlivých parabénov, silikónov a ropných produktov (viac na http://www.kez.cz/prirodni-a-bio-kosmetika). Ak chcete mať úplnú istotu, vyrobte si prírodnú kozmetiku doma sami – takýmto milým darčekom potom môžete obdarovať aj rodinu či priateľov.

Photo credit: M J M via Foter.com / CC BY-NC-ND
Photo credit: M J M via Foter.com / CC BY-NC-ND

DECEMBER – Doprajte si EKO-Vianoce

S vianočným časom prichádza najväčšia skúška. Vyhnite sa nákupu jednorazových dekorácií, radšej si ich vyrobte. Vymyslite si pekné obaly na darčeky zo starých krabíc či novinového papiera alebo darčeky zaujímavo zabaľte do znovu použiteľných látok či obrúskov. Vyberajte darčeky po celý rok, vyhnete sa tak impulzívnym nákupom na poslednú chvíľu. Uprednostnite nemateriálne darčeky (napr. masáže, návštevu divadla či koncertu, spoločnú večeru či výlet).

Alternatívny stromček. FOTO - Pinterest.
Alternatívny stromček. FOTO – Pinterest.

Prajeme vám naplnený a pokojný EKO rok 2017! 🙂

Kľúčové slová:

ekoporadňa

Profil autora:

Vyštudovala environmentalistiku na Prírodovedeckej fakulte UK a „Environmental Policy“ program na AINOVA v Svätom Juri. V CEEV Živica pôsobí na rôznych pozíciách od roku 2002. Absolvovala stáž v partnerskej ekoporadni v rakúskej organizácii „die umweltberatung“. Je certifikovaná „eko-upratovačka“  a mestská včelárka. Momentálne je zodpovedná za Ekoporadňu Živica a mestské včely.

Názory

Vlad Jackovyj

Výnimočný dátum nielen pre Ukrajincov, ale aj pre Slovákov

Začiatkom marca si pripomíname 210. výročie narodenia ukrajinského básnika Tarasa Ševčenka, ktorého spájalo neobyčajné priateľstvo s Pavlom Jozefom Šafárikom.

Kristína Červeňáková

Bála som sa vrátiť do ambulancie, dodnes ma z toho mrazí

Prečítala som si vyjadrenie novinárky Zuzany Kovačič Hanzelovej o jej rozhodnutí stiahnuť sa z nahrávania politických rozhovorov pre neutíchajúce vyhrážky a útoky. Myslím si, že v jej situácii by som učinila rovnako. Útoky na ženy novinárky pribúdajú a sú čoraz vyhrotenejšie, odstrašujúcejšie a ohrozujúcejšie. Aj keď sa politickým témam nevenujem, pred pár mesiacmi som sa ocitla v nepríjemnej situácii, a to v ordinácii lekára.

marie-stracenska
Marie Stracenská

Skúškou zo základov štátu a práva by mali prejsť všetci

Skúšku zo základov štátu a práva som robila veľmi dávno. Učili sme sa na ňu viacerí, navzájom sa pýtali a odpovedali, no aj tak sme sa potom priamo na mieste báli. Dopadla dobre, na prvý termín, myslím, že skúšajúci bol pomerne benevolentný.

Bianka Mária Bálintová

Na tichom proteste sme sa vraj tvárili, že bojujeme za slobodu médií

Stojíme na Námestí slobody, v rukách držíme transparenty a pred Úradom vlády sa pomaly začína tichý protest. Predchádzalo mu odoslanie otvoreného listu premiérovi Robertovi Ficovi a predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu. „Vyjadrujeme nesúhlas s poslednými vyjadreniami premiéra Roberta Fica a iných predstaviteľov vlády na adresu novinárov. Nesúhlasíme s tým, že na úrad vlády nechcú pustiť konkrétne médiá,“ hovorí jedna z organizátoriek protestu. Premiér sa totiž rozhodol, že si bude medzi médiami vyberať podľa toho, ktoré mu vyhovujú. Za konflikt medzi dvoma politikmi zaplatili novinári, ktorým predseda Národnej rady obmedzil možnosti nahrávať či vysielať živé vstupy v parlamente.

Mária Sendecká

Zachytávajú dažďovú vodu, no nie všetci ju využívajú

V rámci programu Zelená škola, ktorý realizuje CEEV Živica, sme navštívili viacero škôl. Jednou z nich bola aj taká, ktorá sa rozhodla zadržiavať vodu a kosiť trávniky menej. Ako to dopadlo?

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner