fbpx

Ako si užiť lacnú dovolenku a ešte pritom pomôcť svetu

Nebavia vás klasické zájazdy do hotelov s bazénmi, ktoré vám zožerú aspoň jednu výplatu? Dovolenkovať sa dá aj inak. Stačí si zaplatiť cestu a ubytovanie a stravu si odpracovať pomocou na farme či v miestnom kultúrnom centre. My to vyskúšame aj s deťmi.

Ako každý rok, aj tentokrát sme pred blížiacim sa letom zvažovali, kam sa cez prázdniny vyberieme s našimi šesť a tri a pol ročnými synmi. Leto je priestor na oddych aj dobrodružstvo a naši dvaja krpci sú čoraz náročnejší.

Kým boli úplne malí, bohato im stačilo leto strávené u nás na záhrade. Od rána do večera s malými prestávkami na jedlo a spánok behali nahí po tráve, máčali sa v kadiach so studňovou vodou a babrali v blate.

Občas sme s nimi v nosičoch objavovali krásy Slovenska alebo ako dobrodružstvo stačilo ísť sa okúpať k Dunajskému ramenu a naháňať vo vode rybičky. Lenže ako obaja rastú, čoraz častejšie od nich počujem: „A kedy pôjdeme zase na nejaký výlet?“

V záhrade môže byť tiež zábava. FOTO - Archív autorka
V záhrade môže byť tiež zábava. FOTO – Archív autorka

Tréning: rodinná stanovačka

Minulé leto sme teda vyskúšali spoločné stanovanie s kamarátmi a ich deťmi v jednom zo slovenských kempov, ktoré malo veľký úspech. Decká s kamarátmi celý deň behali po lúke, lozili na neďalekom ihrisku po preliezačkách, vozili sa na koňoch alebo behali po lese. A my dospelí sme mohli s vyloženými nohami sedieť pred stanom a spokojne sa džgať melónom.

Najväčšie čaro ale mali raňajky na lúke a spanie v rodinnom stane, ktorý v tomto kempe ponúkali za veľmi prijateľnú cenu a ktorý bol dostatočne priestranný a prakticky zariadený. Chalani už mali skúsenosť so stanovaním v klasickom malom stane u nás na záhrade, ale toto bolo niečo úplne iné.

Pri pomáhaní spoznať svet

Tento rok si teda stanovanie zopakujeme znovu, len na inom mieste. Ale pridali sme aj niečo dobrodružnejšie. Pôvodne sme plánovali ísť aspoň na pár dní k moru, kde mladší synček ešte nebol, ale nakoniec vyhral iný nápad. Nikto z nás totiž nie je plážový typ a väčšina našich výletov k moru aj tak skončila mimo pláže, objavovaním miestnych tajných zákutí.

Spomenula som si totiž na svoje nízkorozpočtové, ešte predmanželské, výlety po Európe. Mala som veľmi dobré skúsenosti s pobytmi na workcampoch, teda dobrovoľníckych táboroch pre rôzne vekové skupiny so všemožným zameraním – sociálnym, environmentálnym, kultúrnym.

Človek sa vďaka nim dostane do celého sveta za minimálne náklady, keďže si financuje len cestu a o ubytovanie a stravu má postarané na mieste výmenou za svoju energiu investovanú do práce a pomoci. Takto nielen že objavuje nové krajiny, ale zároveň aj pomáha miestnym ľuďom s nejakým zaujímavým a užitočným projektom.

Mne sa týmto spôsobom podarilo dostať do Poľska na ekofarmu, kde som stretla úžasných ľudí zo vzdialených kútov sveta a naučila sa praktické veci zo života na farme, ktoré využívam dodnes. Na v tom čase ešte ukrajinskom Kryme som zase pomáhala v detskom tábore ruským a ukrajinským deťom s angličtinou a o niekoľko rokov som zase vo Švajčiarsku pomáhala pri čistení a obnove lesného chodníka v ekocentre zameranom na rodinné pobyty a tábory.

Dobrovoľníctvo s deťmi

A na tento workcamp som si nedávno spomenula, pretože okrem mladých nadšených dobrovoľníkov sa ho zúčastnili aj rodiny s malými deťmi. Bol tam pre ne hotový raj. Kým ich rodičia pomáhali tých niekoľko málo hodín denne pri úprave chodníka, decká zatiaľ behali spolu s tými švajčiarskymi a užívali si program, ktorý bol otvorený pre všetkých. Možností ako tráviť voľný čas tam bolo veľa. Neďaleký les ukrýval rozhľadne, zrúcaniny starých hradov a v susednej dedine bolo aj múzeum s vykopávkami dinosaurov.

Takže som sa pustila do hľadania. Na stránke www.inex.sk som našla workcamp pre rodiny s deťmi v talianskych Dolomitoch, na území národného parku, kde majú dobrovoľníci pomáhať miestnej komunite a trochu neisto som s týmto návrhom šla za manželom. Ale hneď, ako som spomenula magické slovo Dolomity, manželovi ako rekreačnému lezcovi v očiach vzplanula iskra nadšenia a bolo rozhodnuté.

Zavážilo aj to, že nebudeme musieť s deťmi cestovať veľmi ďaleko, že svoj spoločný čas strávime užitočne a v prírode a že deckám ukážeme aj iný spôsob trávenia leta, pri ktorom sa niečo naučia a spoznajú inú kultúru a jej miestne zvyky. Workcamp teda máme po zaplatení nevysokého registračného poplatku rezervovaný a tešíme sa, čo nás čaká.

Nebude to dovolenka „all inclusive“ v zaužívanom zmysle slova, ale má všetky predpoklady byť originálnou rodinnou dovolenkou s nádychom dobrodružstva a užitočne stráveného času. Takže pre nás „all inclusive“.

Kľúčové slová:

deti, ekoporadňa

Profil autora:

Vyštudovala environmentalistiku na Prírodovedeckej fakulte UK a počas štúdia pôsobila ako dobrovoľníčka v rôznych environmentálnych organizáciách (Za Matku Zem, VLK, Greenpeace). Po skončení štúdia si vyskúšala prácu v súkromnom sektore aj v školstve. Od roku 2000 je v CEEV Živica, najprv ako lektorka environmentálnej výchovy pre materské školy a neskôr ako ekoporadkyňa. Po materskej dovolenke s dvoma synmi sa do Živice vrátila, venuje sa outdoorovej výučbe v rámci platformy Hurá von a je riaditeľkou Živice.
WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner