fbpx

Príroda patrí k vyspelosti

Na Slovensku majú stále mnohí pocit, že znakom najväčšej vyspelosti je absolútna absencia prírody. Ako veľmi zaostalí sme.

Zhodenie 66 hniezd ohrozených belorítok z bratislavského Mostu SNP v rámci skrášlovania mesta pred naším predsedníctvom Európskej únii či živá reťaz proti bocianiemu hniezdu odrážajú pomýlenosť našej krajiny.

Vyspelý, čistý, upravený, moderný, úspešný znamená v našom ponímaní len sterilný, chladný, technický. Robotníci dostali príkaz očistiť most a vykonali ho dokonale.

Vo vyspelom svete by to však bolo naopak. Chráneným belorítkam v centre mesta by vystavili náučné tabule a hrdo ich ukazovali zahraničným návštevám ako znak úspechu života v súlade s prírodou.

V americkom New Yorku napríklad rastú na popularite vychádzky za divočinou mesta, v rámci ktorých si môžete pozrieť miestnu celebritu – jastraba Pale Male, ktorý pri Central Parku odchoval cez 20 mláďat. V Paríži zas môžete skúmať biodiverzitu pomocou aplikácie do smartfónu vydanej mestskou radnicou. A zoznam by mohol pokračovať.

Divoký Lincoln Park pri centre v Chicagu. FOTO - Zuzana Hudeková
Divoký Lincoln Park pri centre mesta v Chicagu. FOTO – Zuzana Hudeková

My si však naopak stále myslíme, že príroda k vyspelosti nepatrí. Obrazom dokonalosti pre nás je sterilný, na milimeter presne pokosený trávnik, na ktorý lejeme litre jedovatého postreku obohnaný tujami, z ktorých nemá úžitok žiadna včela či vták. Ako veľmi zaostalí sme…

Kľúčové slová:

mestá, príroda

Profil autora:

Študovala žurnalistiku a manažment prírodných zdrojov na viedenskej BOKU. Aktívna mestská cyklistka so záujmom o komunálnu politiku a životné prostredie. Členka Slovenského ochranárskeho snemu.

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner